23.4.2019. 17:10
1
Penzije u FBiH povećane za 3,5 posto
Upravni odbor Federalnog zavoda za Penzijsko-invalidsko osiguranje donio je, na današnjoj telefonskoj sjednici, odluku o povećanju svih penzija za 3,5 posto s primjenom od 01.01.2019 godine, s izuzetkom najviših i penzija ostvarenih u 2019. godini.

Odlukom o usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zajamčene penzije ostvarene i u 2019. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto.

Korisnicima penzija ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno oslobodilačkog rata, a prema odredbama navedenog zakona, usklađivanje penzija će biti izvršeno sljedećeg mjeseca za 1,6 posto s primjenom od 01.01.2019 godine, s izuzetkom minimalnih penzija koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s današnjom odlukom, saopćeno je iz PIO-a.

Pored povećanih penzija za mjesec april, korisnici će prilikom isplate, a koja će biti u ponedjeljak 6. maja, dobiti i razlike između isplaćene i uvećane penzije za prva tri mjeseca.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za april i razlike za prva tri mjeseca, s uračunatim troškovima, iznose oko 200 miliona KM.

(Patria / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.