25.4.2019. 17:18
0
Gradonačelnik Bihaća najavio skoro izmještanje migranata iz centra Bihaća
Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić potvrdio je kako će vrlo brzo biti poznata lokacija izvan naseljenog područja na koju će biti izmješteni novopridošli migranti i izbjeglice, te postepeno osobe iz Prihvatnog centra "Bira" i privatnih smještaja.

Naglasio je da Grad Bihać time želi riješiti isključivo vlastiti problem, a ne formirati migracioni centar u koji će biti smješteni migranti i izbjeglice iz cijele Bosne i Hercegovine.

- Lokaciju ćemo brzo odrediti, a sasvim je jasno da će ona biti u vlasništvu Grada Bihaća i izvan gradskog naseljenog područja. Najvjerovatnije će biti negdje na potezu Meljinovac – Izačić, s obzirom na to da je riječ o pograničnom pojasu koji se i nalazi na njihovoj putnoj ruti. Odmah moramo definirati da mi time riješavamo vlastiti problem i da tu neće biti smještene osobe iz Mirala u Velikoj Kladuši ili nekog drugog prihvatnog centra u BiH - istakao je Fazlić.

Nova lokacija nadomak Bihaća trebala bi biti poznata nakon prvog maja, a migranti i izbjeglice će tu biti smješteni u šatorima i prihvatnim kontejnerima.

- Na ovaj ćemo način izmjestiti ljude iz samog centra grada i obezbijediti im humanije životne uslove. Mislim da ćemo olakšati i njima i lokalnom stanovništvu, a sve ćemo to raditi u saradnji s Vladom Unsko-sanskog kantona (USK), našom policijom, Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i ostalim partnerima. Kada nam ne pomažu oni koji bi trebali, vrijeme je da sami uradimo nešto konkretno - dodao je Gradonačelnik Bihaća.

Bihaćki gradonačelnik je ponovio kako se određivanjem nove lokacije i izmještanjem migranata i izbjeglica želi izbjeći njihov boravak na javnim površinama, te u nekom normalnom i prihvatljivom vremenskom periodu zatvoriti privremeni prihvatni centar "Bira" u središtu grada.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.