29.4.2019. 12:03
0
DF: Podrška radnicima trgovine i uslužnih djelatnosti
Demokratska fronta daje punu podršku radnicima trgovine i uslužnih djelatnosti, koji su danas organizovali online protest pod nazivom „Slobodni za praznike“. I za predstojeće prvomajske blagdane rijetko će koji od ovih radnika, a njih u BiH ima oko 150.00 – biti slobodan i sa svojom porodicom obilježiti, kako to ironično u ovom slučaju zvuči – Praznik rada!

"Osim što im je prosječna plata oko 650 maraka, još više ih, s pravom, vrijeđa činjenica da su praktično bez slobodnog dana a nisu adekvatno plaćeni ni za rad na državne praznike. Znamo da poslodavci ovih dana pripremaju set zakona koje će uputiti u parlamentarnu raspravu. Apelujemo i tražimo da među njima bude i zakon kojim će se riješiti i pitanja prekovremenog i
neplaćenog rada ovih 150.000 naših građana.

Naravno da se ne zalažemo za potpunu zabranu rada svih trgovina i uslužnih djelatnosti u vrijeme blagdana, tražimo da se selektivno odredi (smanji) broj onih koji u te dane rade, čime bi dobar dio ostalih radnika dobio zasluženi odmor. Takođe tražimo da se za one koji budu radili u praznične dane, obezbijedi i isplati poštena i realna novčana nadoknada, makar dva puta veća od redovne", saopćeno je iz DF-a.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.