4.5.2019. 17:00
0
"Neka nam Aladža bude povod da pogledamo u sebe da iznesemo ono najbolje na korist ljudima"
Fočanska Aladža (Šarena) džamija nakon više od četvrt stoljeća otkako je porušena, danas je ponovo otvorena za sve vjernike.

Na svečanosti otvorenja ponovno izgrađene Aladža džamije u Foči, prisustvovalo je nekoliko hiljada vjernika iz cijele BiH, visoki domaći i međunarodni zvaničnici te predstavnici Turske i SAD-a, država koje su pomogle i finansirale izgradnju ovog vjerskog objekta.

Muftija goraždanski Remzija ef.Pitić uz pozdrave  i zahvale prisutnima koji su pomogli obnovu Aladža Džamije  podsjetio je i na značaj prijateljstva, posvećenosti, profesionalnosti...

 -Neka nam Aladža bude povod da  pogledamo u sebe da  iznesemo ono najbolje na korist ljudima ,ovom gradu i cijeloj našoj domovini. Da ovu zemlju učinimo boljom i sretnijom za sve njene ljude. Mi to možemo. Vrijeme je da počnemo vjerovati u to i činiti sve da to bude moguće -podvukao je Pitić.

Aladža džamija dio je kulturne baštine Bosne i Hercegovine i uvrštena je u listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Prvi put   sagrađena je  1549. godine, a gradio ju je Hasan Nazir, bliski saradnik Mimara Sinana. Prva je u BiH izgrađena u klasičnom osmanskom stilu i važila je za jedan od najvrijednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu

Aladža je ponovno sagrađena prvenstveno uz podršku Generalne direkcije vakufa Republike Turske, koja je finansirala sve radove njene izgradnje, zatim ambasade Sjedninjenih Američkih Država (SAD) u BiH, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, IRCICA, te brojnih drugih. Džamija je rekonstruisana po ugledu na originalnu Aladžu.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.