24.5.2019. 21:03
2
Crnadak pisao Čeferinu i traži promjenu zastave BiH na trofeju Lige Evrope
Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak uputio je pismo predsjedniku UEFA Aleksanderu Čeferinu povodom fotografija koje su se pojavile u medijima, a na kojima se jasno vidi da se na pobjedničkom peharu UEFA Lige Evrope nalazi zastava Republike Bosne i Hercegovine, sa ljiljanima.

Crnadak je naglasio da je dužan da reaguje nakon što je u medijima vidio fotografiju trofeja koji se dodjeljuje pobjedniku UEFA Lige Evrope, a na kojem se nalazi "ratna zastava BiH", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

"To je zastava koja simbolizuje samo jedan narod, a vrijeđa druge narode koji žive u BiH. U BiH žive Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali, a zastava na postolju pehara je ratna zastava, korištena tokom građanskog rata u BiH, od 1992. do 1995. godine", saopćio je ministar. 

Ističe da je Dejtonski mirovni sporazum iz novembra 1995. donio mir, a BiH je zvaničnu zastavu dobila 1998. godine, te da u BiH svi narodi koje žive vole fudbal, ali da "ratna zastava sa pehara vrijeđa mnoge".

"Nadam se da je u pitanju nenamjerna greška, pa Vas molim da prije finalne utakmice UEFA Lige Evrope 29. maja ispravite nepravdu i u postolje pehara utisnete zvaničnu zastavu BiH, jer ova koja se sad nalazi na trofeju to nije", zaključio je Crnadak.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH o pismu u vezi sa ovim slučajem informisalo je i članove Predsjedništva BiH.


(FENA/Amila Alijagić)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.