1.6.2019. 16:14
0
Zbog zagađenja zraka BiH gubi tri hiljade života
Svi akteri u BiH iz sektora energetike, prostornog planiranja i razvoja te saobraćaja pozvani su da se uključe u rješavanje problema zagađenja zraka.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana okoliša, predstavnici programa Ujedinjenih naroda za okoliš i životnu sredinu (UNEP) danas su u Sarajevu istakli da je naučno dokazano da BiH gubi tri hiljade života zbog zagađenja zraka.  

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo izjavila je da se mora poštovati prostorni plan da bi se vodilo računa o okolišu i intervencijama u prostoru.

- Ministarstvo je izradilo novi zakon o zaštiti zraka koji će nam omogućiti jaču borbu protiv emisije koja dolazi iz kućnih ložišta. Poznato je da je BiH potpisnica Pariške deklaracije i samim tim se obavezala da će raditi na tome da usklađuje prostorne planove s intervencijama u okolišu - rekla je Đapo.
 
Govoreći o aerozagađenju, kaže da bismo svi mi željeli da vidimo rezultate veoma brzo ali je to, naglašava ministrica, dugotrajan proces.

- To je globalni problem, a posebno za male zemlje koji imaju nizak bruto društveni proizvod - dodala je Đapo.

Nadležne institucije za okoliš podržale su aktivnosti kampanje "Breathe Life", koja je danas zvanično počela u Kantonu Sarajevo povodom Svjetskog dana okoliša.

- Nažalost, predispozicije za zagađenje su velike te je naše opredjeljenje da svakodnevno u skladu s raspoloživim resursima iniciramo i provodimo čitav niz mjera fokusiranih na korištenje čistih energenata, energetsku efikasnost i adekvatno i održivo prostorno planiranje - kazao je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović.
 
S današnjeg skupa poslana je poruka nadležnima da oporezuju zagađivače, ukinu subvencioniranje fosilnih goriva i prestanu graditi nove termoelektrane.



(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.