19.6.2019. 12:13
0
Arnaut: Neka Krišto objasni Hrvatskoj zašto BiH neće glasati za Pejčinović-Burić
Parlamentarna skupština BiH još nije ispoštovala ni drugi rok koji joj je dalo Vijeće Evrope da imena svoje delegacije predloži u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

To znači da će naša zemlja u ovoj godini ostati bez delegacije u jednoj od najznačajnijih institucija čiji je punopravni član - u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Vijeće Evrope iduće sedmice bira Generalnog sekretara. Između ostalih kandidat je i  aktuelna šefica hrvatske diplomatije Marija Pejčinović-Burić, a Damir Arnaut, zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH ističe da BiH nema delegaciju i da će neće može odužiti za ogromnu podršku Hrvatskoj kod izbora Dunje Mijatović za Komesara za ljudska prava.

„Hrvatska delegacija je bila od ogromne pomoći i pružila ogromnu podršku za kandidaturu Dunje Mijatović u januaru 2018. Žao mi je što tu podršku nećemo moći uzvratiti iduće sedmice kroz glasanje za Mariju Pejčinović-Burić, koja je jedan od dva kandidata za Generalnog sekretara, jer BiH nema delegaciju u PSVE. A nema delegaciju jer se ne sazivaju sjednice Doma. Kao i kod

Dunje Mijatović, koja je pobijedila sa 4 glasa razlike, svaki glas na ovakvim izborima je od ključne važnosti. Šta ako Pejčinović-Burić izgubi sa manje od pet glasova koliko bi brojala naša delegacija. Kako će Krišto (Borjana Krišto, predsjedavajuća PD op.a.) to objasniti“, kazao je Arnaut za Patriju.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorilo je da je ponedjeljak, 24. juni posljednji rok za dostavljanje liste parlamentarne delegacije BiH za učešće u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

„Ukoliko bude propuštena i ova dodatna, ali posljednja šansa, BiH će biti jedina od 47 zemalja članica Vijeća Evrope, koja neće učestvovati u njenom parlamentarnom radu. Ako se to desi, to je još jedna sramota za BiH na međunarodnoj političkoj sceni, što će imati negativne posljedice za evropski put BiH i na proces donošenja odluke o kandidatskom statusu“, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.