4.7.2019. 13:39
0
Komesar Hahn pisao Memiću: EK očekuje da se tragična smrt vašeg sina u potpunosti istraži
Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn uputio je 3. jula pismo Murizu Memiću, ocu ubijenog mladića Dženana Memića u kojem je istaknuo da Evropska komisija očekuje da se slučaj tragične smrti njegovog sina u potpunosti istraži, te da se bez odgode uzme u rad od strane nadležnih sudova poštujući pritom u potpunosti evropske standarde krivične procedure.

„Dok su provedba istrage i suđenja odgovornost nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini, Evropska komisija intenzivira napore u pogledu monitoringa nad funkcijom sistema vladavine prava u Bosni i Hercegovini“, naveo je Hahn u pismu Memiću.

On ističe da viši stručnjaci iz zemalja članica Evropske unije analiziraju funkcioniranje agencija za provedbu zakona, kao i njihovu interakciju sa uredima tužioca, kao i suđenja za neka teška krivična djela. 

„Saznanja koja proisteknu iz ove inicijative će se raspraviti na konvenciji o vladavini prava planiranoj ove jeseni. Ova konvencija će okupiti ne samo institucije sa svih nivoa vlasti, nego i civilno društvo i stručnjake. Poštivanje vladavine prava, ljudskih prava i temeljnih sloboda je preduvjet i lakmus test kredibiliteta posvećenosti vlasti evropskim integracijama. Ta pitanja su u samoj osnovi nedavnog Mišljenja Komisije o aplikaciji za EU članstvo za Bosnu i Hercegovinu“, naveo je Hahn.

Komesar Hahn na kraju pisma upućenom Memiću ističe da će Evropska komisija nastaviti pratiti slučaj njegovog sina i podržavati aspiracije građana za jačanje vladavine prava. 

„Pored toga, lično ću osigurati da se o našoj zabrinutosti sudskim provedbama redovito čuje u javnoj debati“, zaključio je Hahn.




Kako je ranije saopćeno iz Delegacije EU, Evropska komisija je početkom aprila pokrenula novu inicijativu za praćenje cijelog sistema vladavine prava u Bosni i Hercegovini, od agencija za provedbu zakona do sudova.

"Inicijativa će se fokusirati na praćenje i procjenu djelotvornog provođenja reformi u oblasti vladavine prava i jačanje odgovornosti u lancu vladavine prava u BiH, uz puno poštivanje nezavisnosti pravosuđa. Vladavina prava je ključna u procesu proširenja i u središtu je tekuće pripreme Mišljenja Evropske komisije po zahtjevu BiH za članstvo u EU", naveli su iz Delegacije EU. 

Inicijativa će trajati do novembra 2019. godine, a predvodi je iskusni stručnjak u oblasti vladavine prava Reinhard Priebe koji boravi u Sarajevu. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.