7.7.2019. 10:37
0
Tači ne dolazi u Sarajevo zbog Dodikovog ponižavajućeg poziva
Uprkos spremnosti i volji da učestvujem na Samitu o saradnji u jugoistočnoj Evropi (SEECP), ponižavajući poziv sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine onemogućio je moje učešće i predstavljanje Kosova na ovom sastanku, poručio je na Facebooku Hašim Tači, predsjednik Kosova, reagirajući na poziv Milorada Dodika u kojem Kosovo nije navedeno kao država.

"Kosovo je uvijek spremno za dobrosusjedske odnose s Bosnom i Hercegovinom i za uzajamno priznavanje. Ali, nažalost, naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao u slučaju organizacije SEECP iz Bosne i Hercegovine. Minimum koji Kosovo zahtjeva za učešće na takvim forumima je jednak tretman sa drugim zemljama učesnicama", naveo je Tači.

Dodaje da je "ponašanje Bosne i Hercegovine neprihvatljivo i paradoksalno, jer njegovi predstavnici primjenjuju potpuno anti-evropske prakse koje se ne razlikuju od onih u Srbiji". 

"Sa takvim destruktivnim pristupom, regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi između zemalja Zapadnog Balkana ostaju nezaobilazni preduslov za put ka članstvu u EU. Republika Kosovo ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj saradnji i euroatlantskoj budućnosti, ali odbija da bude izložena i diskriminisana od strane bilo koga", poruka je predsjednika Kosova. 

Dodik je poziv Tačiju uputio krajem juna, a iz njegovog Kabineta naknadno je saopćeno "da Kosovo nije pozvano kao nezavisna država, već kao 'nedefinisani subjekt s fusnotom'".


(Patria/Admir Oručević)

KosovoTaci
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.