9.7.2019. 8:49
0
Na Jahorini drugi dan samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP)
Drugi dan dvodnevnog samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP), kojim završava predsjedavanje Bosne i Hercegovine tom regionalnom inicijativom nazvanom "Bolja povezanost za bolji život", počet će danas na Jahorini.

Tokom jednogodišnjeg predsjedavanja SEECP-om BiH je organizirala veliki broj događaja u cilju davanja dodatnog podstreka saradnji u jugoistočnoj Evropi, kao i daljnjeg približavanja regije Evropskoj uniji.

Na otvaranju samita danas okupljenima bi se trebali obratiti predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, a potom bi trebalo uslijediti usvajanje Deklaracije samita.

Prema zvaničnim najavama današnjem samitu prisustvovat će četiri predsjednika i to Turske, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije Recep Tayyip Erdoğan, Milo Đukanović, Ilir Meta i Stevo Pendarovski.

Također samitu su se odazvali i premijeri Srbije i Bugarske Ana Brnabić i Boyko Borissov, državna tajnica pri Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Zdravka Bušić, ambasadori Grčke, Slovenije i Moldavije u BiH Georgios Iliopoulos, Zorica Bukinac i Oleg Tuela te predstavnik vlade Rumunije Nicolae Hurduc.

Jedna od učesnica samita je i generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu te direktorica za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku i zamjenica generalnog direktora Evropske službe za vanjske aktivnosti (EEAS) Angelina Eichhorst.

Iako je prvobitno rečeno da na ovom skupu neće prisustvovati predstavnici Albanije koji su se solidarisali sa stavovima Kosova, u BiH je ipak doputovao predsjednik Albanije Ilir Meta.

Meta je odlučio doći usprkos ranijoj odluci Ministarstva vanjskih poslova Albanije koje je otkazalo učešće na samitu ministara iznoseći stav da je odnos organizatora samita prema Kosovu neprihvatljiv i da je u suprotnosti sa ciljem stvaranja atmosfere povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti.

Regionalna inicijativa SEECP pokrenuta je 1996. godine u Sofiji s ciljem jačanja regionalne saradnje, sigurnosti i stabilnosti.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.