12.7.2019. 22:01
0
Vlada Hrvatske: Žao nam je zbog Aluminija, ali imamo ograničen uticaj
Nakon što je u proteklim danima prekinuta isporuka električne energije i zaustavljena proizvodnja u trgovačkom društvu Aluminij d.d. Mostar, hrvatska vlada oglasila se priopćenjem u kojem, kao manjinski dioničar, izražava "zabrinutost i žaljenje što je došlo do takvog razvoja događaja u jednom od strateških gospodarskih subjekata za hrvatski narod u Federaciji BiH, ali i za gospodarski razvoj cijele Bosne i Hercegovine".

Vlada pritom podsjeća da je prema podacima Centra za restrukturiranje i prodaju Republika Hrvatska imatelj 22.814 dionica koje čine 12% temeljnog kapitala Društva, što je pripalo Hrvatskoj na temelju ulaganja u obnovu ratom uništenog pogona elektrolize. U tom kontekstu hrvatska vlada, ističe se, ima ograničen utjecaj koji nije presudan u donošenju odluka i upravljanju trgovačkim društvom Aluminij d.d. Mostar.

Republika Hrvatska je preko svog predstavnika u Nadzornom odboru Aluminija primila informaciju o razgovorima koje su vodili predstavnici Vlade Federacije BiH i Uprave društva Aluminij d.d. s potencijalnim strateškim partnerima. Predstavnici hrvatske vlade će uoči sljedeće sjednice Skupštine društva Aluminij d.d obaviti konzultacije s predstavnicima Uprave društva te Vlade Federacije BiH kao najvećim pojedinačnim vlasnikom (imateljem 44% dionica), kako bi se razmotrila moguća rješenja za izazove koji se nalaze pred mostarskim Aluminijem, navodi se u priopćenju.

Hrvatska vlada kao manjinski dioničar smatra da se tržišno i ekonomsku opravdanu i konkurentnu proizvodnju u Aluminiju može ostvariti uz bitnu promjenu dosadašnjeg poslovnog modela, u skladu s najboljim europskim poslovnim praksama. Provedba tih mjera pretpostavlja podršku Vlade Federacije BiH, zaključuje se u priopćenju vlade RH, prenosi Index.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.