13.7.2019. 21:30
0
Baručija: SAD podržavaju BiH na putu ka EU i NATO savezu
Integracije Bosne i Hercegovine ka EU i NATO Savezu, pitanje Izbornog zakona, saradnja SAD i BIH u svim oblastima putem već uspostavljenih i budućih projekata, jasan su pokazatelj da SAD žele i dalje pomagati Bosni i Hercegovini.

Veoma važnu ulogu u ovim procesima i vraćanje fokusa Bosne i Hercegovine američkim zvaničnicima odigrao je Internacionalni Republikanski institut (IRI) koji je sa svojim projektima uz ostale respektabilne organizacije svakodnevno prisutan u našoj domovini, ” izjavila je Aida Baručija poslanica Nezavisnog bloka u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine po okončanju zvaničnih susreta predstavnika SAD i Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji se prethodnih dana nalazio u posjeti SAD.

“Klub za evropske integracije i sigurnosna pitanja Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čini devet različitih političkih opcija čiji je sastavni dio i Nezavisni blok. Ovo su prilike da se na direktan način pokuša učiniti što više za Bosnu i Hercegovinu. Razgovori su oslikavali značaj uticaja SAD na dešavanja u Bosni i Hercegovini i njihovo ponovno stavljanje Bosne i Hercegovine u fokus SAD. Kogresmeni i dužnosnici iz SAD s kojima je razgovarano obećali su svoje zalaganje i učešće u tom važnom procesu za BiH, ” dodala je poslanica Aida Baručija podsjećajći kako je za delegaciju Parlamentarne skupštine BiH upriličen niz sastanaka sa zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država od čega je neophodno izdvojiti sastanke u State Departmentu, Kongresu, USAID – u, NED – u, Savjetodavnom vijeću za Bosnu i Hercegovinu. 

„The National Endowment for Democracy (NED) je privatna, neprofitna fondacija posvećena rastu i jačanju demokratskih institucija širom svijeta. Teme razgovora su bile vezane za njihove projekte u Bosni i Hercegovini. Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBiH - Advisory Council for Bosnia and Herzegovina) jedna je od najznačajnih nevladinih organizacija van Bosne i Hercegovine koja promovira i zastupa interese naše jedine domovine, ali i veoma važan glas za Bosnu i Hercegovinu na američkom Capitol Hillu. Razgovarali smo o nizu problema i mogućim rješenjima kao i o godišnjici srebreničkog genocida koju je ova organizacija dostojanstveno obilježila.

Iskoristila sam priliku pozivati kolegice i kolege da bez obzira na stranačku, nacionalnu, religijsku ili bilo koju drugu pripadnost podrže usvajanje ovog Zakona u našem Parlamentu jer je to civilizacijski čin i moralna obaveza svih nas, budući da se radi o neospornim i sudski dokazanim činjenicama za koje su egzekutori i njihovi nalogodavci dobili preko 700 godina zatvora. Ukoliko to ipak ne učine, onda očekujem da Visoki predstavnik iskoristi svoje ovlasti i spriječi institucionalno ispoljavanje i širenje glorifikovanja, ismijavanja i negiranja srebreničkog genocida,“ zaključila je Aida Baručija.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.