19.7.2019. 18:19
1
Vlada KS odgovorila roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju: Pročitajte šta piše u odgovoru Vlade KS
Grupa roditelja djece sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom su u ponedjeljak uputili Vladi Kantona Sarajevo listu zahtjeva s obzirom na, kako se navodi u njihovom dopisu, izuzetno loše stanje u raznim oblastima.

U dopisu je navedeno da su otkazali proteste u posljednji čas u nadi da je Vlada Kantona Sarajevo spremna realizovati i riješiti njihove probleme, odnosno zahtjeve.

Vlada Kantona Sarajevo već radi na unapređenju dobrog dijela problema s kojima se susreću ova djeca tako da odgovore na zahtjeve koje dostavljaju roditelji smatraju prvim korakom u kontinuiranom dijalogu.

Nadaju se zajedničkom radu Vlade i roditelja na rješavanju ključnih izazova s kojima se djeca suočavaju, poručeno je iz Vlade KS. 

-Vlada je započela detaljno razmatranje svih problematičnih tačaka navedenih u zahtjevima roditelja. Ovom prilikom upućujemo poziv na delegiranje predstavnika koji su u mogućnosti da učestvuju u kontinuiranom dijalogu sa Vladom. Vjerujemo da će zajedničkim radom stručnih lica iz službi Vlade KS i roditelja biti pronađena adekvatna i održiva rješenja koja idu u pravcu zadovoljavanja stvarnih potreba djece i roditelja - navodi se u saopćenju. 

Početkom septembra 2019. godine planirano je održavanje tematske sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na temu obrazovanja, odnosno reforme obrazovanja, u sklopu čega će se obraditi i tema inkluzija obrazovanja. Roditelji i struka će svakako imati mogućnost da daju svoj doprinos za samu sjednicu.

Što se tiče specifičnih aktivnosti koje je Vlada KS već poduzela u cilju unapređenja uslova života djece sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom ističu Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo radi na formiranju Registra osoba sa invaliditetom gdje poseban značaj imaju osobe sa teškoćama u razvoju.

Registar će biti osnova za uspostavljanje efikasnog sistema zaštite osoba sa invaliditetom i osnova za obračun troškova zaštite.

Na osnovu podataka iz Registra, Ministarstvo će uspostaviti mrežu dnevnih centara za djecu sa teškoćama u razvoju. Dnevni centri mogu biti uspostavljeni od javnih, privatnih ili nevladinih organizacija ukoliko zadovoljavaju definisane standarde.

Biti će finansirani definisanom cijenom po korisniku, a korisnici će moći birati centar po vlastitom nahođenju.

Registar će biti izrađen u toku 2019. godine, a dnevni centri uspostavljeni na ovaj način će početi sa radom 2020. godine.

Bit će uveden i poseban dodatak za majke porodilje sa visokim stepenom oštećenja organizma.

Vlada Kantona Sarajevo će naredne sedmice uputiti inicijativu Vladi Federacije BiH i Parlamentu Federacije BiH za izmjenu Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, tako da pravo može ostvariti svaki roditelj koji se brine o djetetu 24 sata dnevno, saopćeno je iz press službe KS.

(Fena / Haris Ahbabović)

Vlada KS
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.