25.7.2019. 13:40
0
Nezavisni sindikat zaposlenika 'Aluminija': Ne očekuje ništa od HDZ-a
Dat je rok da se do 31. 7. izradi plan zbrinjavanja radnika Aluminija, rečeno je nakon sastanka Kriznog vijeća Aluminija, objavio je BHT1.

Dat je rok da se do 31. 7. izradi plan zbrinjavanja radnika Aluminija, rečeno je nakon sastanka Kriznog vijeća Aluminija, objavio je BHT1.

U Kriznom vijeću su Upravni i Nadzorni odbor, lider HDZ-a Dragan Čović, federalna ministrica finansija Jelka Miličević i u svojstvu posmatrača članovi Predsjedništva i Skupštine Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika “Aluminija” Romeo Biokšić kazao je kako ne očekuje ništa od najavljene sjednice HDZ-a koja će se održati sutra u Mostaru, prenosi Novinska agencija Patria.

U saopćenju Kriznog vijeća Aluminija je navedeno:

Na današnjem nastavku zasjedanja Kriznoga vijeća Aluminija, na kojemu su, uz članove Uprave, Nadzornoga odbora i predstavnika radnika, sudjelovali i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i dopredsjednica Vlade FBiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević te, u svojstvu promatrača, i članovi Predsjedništva i Skupštine Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija, zaključeno je sljedeće:

- Pružena je usmena garancija kako će svim zaposlenicima Aluminija Vlada FBiH uvezati radni staž, o čemu će Vlada donijeti odluku u najkraćemu mogućem roku.

- Do kraja tekućega mjeseca bit će napravljen i usvojen Plan restrukturiranja Društva, potom nova organizacijska sistematizacija (sukladna Planu restrukturiranja) koju će pratiti i Plan zbrinjavanja zaposlenika. U sklopu tih planova, bit će predviđena i osigurana sredstva za otpremnine te omogućen odlazak u mirovinu onima koji su stekli zakonske uvjete.

- Uprava nastavlja razgovore s rukovodstvima komercijalnih banaka o rješavanju problema kreditnih i drugih zaduženja zaposlenika.

- Sukladno Planu restrukturiranja, bit će predviđeno postupno oživljavanje proizvodnoga procesa, počevši od Ljevaonice, preko Anoda, do Elektrolize

- Nakon što pobrojani dokumenti prođu sve razine upravljanja u Društvu, hitno će biti sazvana i Skupština dioničara kako bi ti precizni planovi bili predočeni i vlasnicima na konačno odlučivanje.

Aluminij je isključen s visokonaponske električne mreže zbog višemilionskih dugovanja za električnu energiju, dok je oko 900 radnika ostalo bez radnih mjesta.

Grupa radnika protestovala je zbog gašenja Aluminija, a za odgovorene smatraju predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.