11.8.2019. 9:40
0
Na obroncima Bjelašnice: Muslimani u Umoljanima klanjali Bajram-namaz
Muslimani su klanjajući Bajram-namaz dočekali Kurban - bajram u malom bosanskom selu Umoljani, koje se nalazi na obroncima planine Bjelašnice.

Za vrijeme proteklog rata, tokom 1993. godine zapaljeno je 13 sela bjelašničkog područja, a jedini objekat koji nije zapaljen je ova džamija u Umoljanima. 

Postoje razne priče o tome kako je ova džamija sačuvana, mještani kažu kada su se vratili u selo poslije rata, na jednog gredi u džamiji je pisalo "Lazar - ne", što je značilo da se džamija ne dira. 

Kurban - bajram je jedan od dva najznačajnija islamska blagdana. 

Uz ovaj bajram veže se i hodočašće u Mekku, sveti islamski grad, gdje vjernici obavljaju hadž.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.