14.8.2019. 14:45
0
Ustavni sud BiH i zvanično obustavio postupak po apelaciji Krišto
Ustavni sud Bosne i Hercegovine objavio je u Službenom novinama FBiH da se obustavlja postupak pokrenut zahtjevom Borjane Krišto, predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti odredbi Ustava FBiH koje se odnose na strukturu Doma naroda Parlamenta FBiH, jer je podnositeljica zahtjeva odustala od zahtjeva.

Sud u obrazloženju navodi da je Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijela 10. januara 2018. godine Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbe člana IV.A.2.8. stav 3. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine

Krišto je podneskom od 24. maja 2019. godine obavijestila Ustavni sud da odustaje od zahtjeva. 

Sjednica Ustavnog suda BiH održana je 5. jula ove godine. 

Za Krišto je prema apelaciji, bila sporna formulacija prema kojoj se iz svakog kantona u Dom naroda bira najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je takav izabran u zakonodavno tijelo tog kantona. Svojom je apelacijom namjeravala potkrijepiti HDZ-ovu interpretaciju ranije odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić".
U ovom procesu je Ustavni sud BiH tražio mišljenje i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u vezi s apelacijom Borjane Krišto. 
Inzko je u svojstvu amicus curiae (prijatelja suda),  7. maja prošle godine Ustavnom sudu BiH odgovorio i naveo da odredbe Ustava FBiH ne bi trebalo proglašavati neustavnim te da postojeći sistem izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH osigurava jednakost svih naroda u entitetu.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.