17.8.2019. 8:50
0
Trolejbusi će ponovo voziti do Vogošće
Građani KS-a godinama čekaju da se obnovi i uspostavi trolejbuska mreža do Vogošće koja je od velikog značaja u smislu boljeg povezivanja rubnih dijelova sa gradskom jezgrom i unapređenja kvaliteta javnog gradskog prevoza u KS-u. Koristi od ove linije bi imali svi, a naročito stanovnici naselja Šip, kao i susjednih, koji nemaju redovan gradski prevoz. Sudeći prema najavama iz Ministarstva saobraćaja KS-a, na to ne bi trebali dugo čekati, jer su pokrenute određene aktivnosti na obnovi ove mreže.

Glavni projekat

Kako je kazao ministar Adnan Šteta, konkretni radovi na obnovi trebali bi da počnu iduće godine. Istakao je da je do konačnog dovođenja trolejbuskog saobraćaja na predratni nivo ostala dionica od raskrsnice ulica Alipašina i Bolnička do naselja Vogošća u ukupnoj dužini od osam kilometara.

- Ovogodišnjim rebalansom budžeta KS-a predvidjeli smo zaduženje od pet miliona eura za proširenje trolejbuske mreže do Vogošće. U toku je procedura javne nabavke izbora projektanta za izradu projektne dokumentacije. Nakon izrade glavnog projekta raspolagat ćemo svim potrebnim podacima, odnosno obimom neophodnih radova kao što su sanacija stubova kontaktne mreže sa zamjenom teško oštećenih ili uništenih i postavljanje novih stubova na mjestima gdje nedostaju, nabavka i montaža novog ovjesnog materijala i opreme za izgradnju trolejbuske kontaktne mreže, građevinska sanacija objekata elektrovučnih podstanica Hotonj i Vogošća te potrebnim finansijskim sredstvima, pojasnio je Šteta.


Javni poziv

Dodao je da nakon ovih aktivnosti slijede raspisivanje javnog poziva i odabir izvođača radova. Iz Općine Vogošća su pozdravili svaku aktivnost koja će dovesti do urednijeg i kvalitetnijeg javnog prevoza na prostoru ove općine. Istaknuli su da ne bi voljeli da uvođenjem trolejbuske linije izgube postojeće alternativne mogućnosti korištenja javnog gradskog prevoza, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.