21.8.2019. 10:45
0
Vučić tvrdi da Srbija ima podršku SAD u rješavanju spora o taksama s Kosovom
Beograd ima podršku Vašingtona u nastojanju da Priština ukine carinske takse na robu iz Srbije kako bi započeo otvoreni politički dijalog s Kosovom, izjavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslije sastanka s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mike) u Njujorku.
Vučić je rekao kako je „američku administraciju zamolio da pokuša, iako je to i do sada činila, da još snažnije utječe na kosovske zvaničnike da ukinu takse koje su nam nametnute prije skoro godinu dana“.

- Po tom pitanju nema sumnje da imamo američku podršku, jer i oni misle kako je važno nastaviti dijalog Beograda i Prištine, da bismo mogli na svaki način i po svaku cijenu sačuvati i zadržati mir, gledati u budućnost i unapređivati našu ekonomiju - rekao je Vučić.

On je, nakon jednoiposatnog razgovora s američkim državnim sekretarom, rekao kako „obično nakon važnih sastanaka nema velikih vijesti“, te da je „Pompeo vrlo ozbiljan, odgovoran čovjek i želio je čuti što je to šta Srbija misli o rješavanju kosovskog problema“.

Vučić je, kako navodi, govorio i o „važnosti zaštite sakralnih objekata“, posebno pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu.

On je američkom državnom sekretaru ukazao i da je „Srbija spremna, bez obzira na unutrašnju političku agendu, bez obzira što to ne donosi političke poene nikome iz vlasti u središnjoj Srbiji, čim se pristojbe ukinu, krenuti u otvoreni politički dijalog s Albancima“.

- Dakle, nije važna politička cijena koju morate platiti, jer ljudi u našoj zemlji imaju prilično nježne uši i ne vole slušati one stvari koje imaju veze s realnošću, već više ono što ima veze s mitovima - rekao je Vučić za RTS.

Prema Vučićevoj ocjeni, od odnosa Srba i Albanca, kao „dva najveća naroda na zapadnom Balkanu, ovisi budućnost regiona“.

Vučić je istakao da će, čim dvije strane pronađu dogovor, osigurati ljudima budućnost, navodeći kako je „zadovoljan i zbog činjenice“ kako je ono što je govorio „izazvalo pažnju sekretara Pompea".

- Vjerujem da će se Amerika još snažnije željeti uključiti na različite načine u rješavanje problema u regiona iz koje mi dolazimo - rekao je Vučić. 

Američki državni sekretar poslije sastanka poslao je poruku na svom Twitteru da je sa srbijanskim šefom države imao „produktivan ručak“ i razgovore o Kosovu i eurointegracijama Srbije.

- Produktivan ručak s predsjednikom Srbije o dijalogu Kosova i Srbije i pridruživanju Srbije EU. Normalizacija odnosa sa Kosovom ojačat će stabilnost i prosperitet za Srbiju, zapadni Balkan i transatlantsku zajednicu - napisao je Pompeo na Twitteru.

Radni ručak predsjednika Srbije i državnog sekretara SAD priređen je jučer na marginama sastanka Vijeća sigurnosti UN.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.