27.8.2019. 13:52
0
Majka dječaka koji se sumnjiči za ubistvo na Vojničkom Polju: Napadali su mi dječake, prijetili, dolazili na kuću. Zvala sam policiju, išla na policiju, ali ništa se nije promijenilo
FOTO: Source.ba
Postupajuća tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu predložila je Općinskom sudu u Sarajevu, tačnije sudiji za maloljetnike, određivanje jednomjesečnog pritvora maloljetnicima koji se sumnjiče za ubistvo, odnosno pokušaj ubistva u nedjelju navečer u sarajevskom naselju Saraj Polje.

"Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, te opasnosti od ponavljanja krivičnog djela", rekla je Azra Bavčić iz Tužilaštva KS.

Dodala je kako je 15-godišnjak osumnjičen za ubistvo, dok se 17-godišnji maloljetnik sumnjiči za pokušaj ubistva.

Podsjećanja radi, u ovom incidentu smrtno je stradao 21-godišnji Ronaldo Osmanović, dok je 17-godišnjak zadobio teške tjelesne povrede. U zvaničnom saopćenju MUP-a KS stoji sljedeće:

"Dana 25.08.2019. godine u 19:25 sati, obaviještena je IV PU da je u ulici Teheranski trg, općina Novi Grad Sarajevo, došlo do tuče između više lica. Izlaskom na lice mjesta utvrđeno je, da je od zadobijenih povreda smrtno stradalo lice R.O., rođen 1998. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen. Smrt je konstatovana od strane ljekara Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo. Također, u navedenoj tuči jedno maloljetno lice rođeno 2001. godine je zadobilo povrede, a ljekarska pomoć mu je ukazana u KCU u Sarajevu. Zbog postojanja osnova sumnje da su učestvovali u tuči sa smrtnom posljedicom dvije maloljetne osobe rođene 2002. i 2003. godine su lišene slobode i predate u prostorije Jedinice za osiguranje objekta i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Uviđaj su obavili tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještak medicinske struke. S obzirom da su lica lišena slobode maloljetnici, zbog zaštite interesa djece i maloljetnika u krivičnom postupku, nismo u mogućnosti saopštiti više informacija", stoji u saopćenju.

Čekamo odgovor od MUP-a KS

Danas smo kontaktirali MUP KS kako bismo od njih dobili informacije koje se tiču prijavljivanja prijetnji od strane dječaka koji su napadnuti na Saraj Polju. Naime, majka dječaka je na Facebooku potvrdila kako je ranije prijavljivala prijetnje i napade na svoje sinove od strane dvojice drugih mladića, te da je ove slučajeve prijavljivala PU Novi Grad.

U mailu kojeg smo poslali MUP-u KS, a gdje smo poslali zahtjev za informacijama, smo upitali sljedeće:

1) Da li su prijetnje/napadi zaista prijavljeni PU Novi Grad, u koliko navrata i kada su prijavljeni?

2) Šta je PU Novi Grad Sarajevo učinila kako bi riješila spomenute prijave, tačnije prijetnje koje su mladići dobijali od druge dvojice mladića? Da li su nešto poduzeli i šta su poduzeli, konkretno?


Odgovore ćemo, kada ih dobijemo od MUP-a KS, objaviti naknadno na našem portalu.

Majka dječaka se obratila putem Facebooka

Majka dječaka koji se sumnjiči za ubistvo je na svom Facebook profilu objavila status koji donosi jednu sasvim drugu stranu priče. Njen status prenosimo u cjelosti:

"Ja, majka dvojice dječaka koji su učestvovali u sinoćnjem događaju gdje je mlađi brat odbranio već povrijeđenog starijeg brata, kojeg su napali sjekirom i povrijedili u predjelu glave, lica, lakta, a nakon čega mu je ukazana brza medicinska pomoć... Dakle, želim da kažem da postoje dokazi koji mogu da se provjere u policijskim upravama Dobrinja i Švrakino, u predhodnih godinu i po dana, jer su mi sinove dočekivali sa palicama, tjerali tzv. policajkama, sa komadima cigle i već ih napadali i povrjeđivali, dolazili na kuću i prijetili, zvala sam policiju, išla na policiju, međutim, ništa se nije promijenilo. Vidimo ishod iz proteklih dana, gdje dijete od 15 godina uzima da odbrani brata i sebe, jer su ovi sa sjekirom tjerali po Vojničkom Polju za šta imaju očevici koji će također biti pozvani kao svjedoci. Dakle, ja sam opominjala, pozivala, tražila da mi se pomogne. Sistem nije ništa učinio, ama baš ništa", napisala je majka dječaka na svom Facebook profilu.

Dječaci potvrdili da su bili napadnuti sjekirom

U pojedinim bh. medijima danas su se pojavili novi detalji oko ovog događaja na Vojničkom Polju. Dnevni Avaz prenosi informaciju da je stradali Ronaldo sa svojim bratom Silvijom napao dvojicu maloljetnika na Vojničkom Polju, a u tom napadu su, prema pisanju Avaza, koristili sjekiru. Dječaci su potvrdili da su već ranije dobijali prijetnje od Ronalda i njegovog brata, te su potvrdili da su te slučajeve prijavljivali i policiji u Novog Gradu.

Dnevni Avaz u posjedu je izjave 15-godišnjeg E.D., koji je u nedjelju nožem usmrtio 21-godišnjeg Ronalda Osmanovića. Policija je nakon događaja u sarajevskom naselju Saraj Polje uhapsila Silvija G., koji je, zajedno s nastradalim Ronaldom, sjekirom napao E.D. i njegovog starijeg brata D.D. (17), nanijevši mu teške povrede.

"Žao mi je što sam to učinio, uradio sam to u samoodbrani, iz straha za svoj život i život mog brata", kazao je E.D. u izjavi koju je objavio Dnevni Avaz. Njegova kompletna izjava danas je objavljena u printanom izdanju ovog lista.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.