1.9.2019. 21:55
0
Počinje štrajk zdravstvenih radnika, ali 80 posto posla će se raditi
Zdravstveni radnici u KS sutra u ponedjeljak 2. septembra stupaju u štrajk jer nije postignut dogovor sa Vladom KS da im se povećaju plaće, odnosno da po traženim uslovima potpišu Granski kolektivni ugovor koji je istekao u novembru prošle godine.

Za povećanje plaća zdravstvenim radnicima na godišnjem nivou trebalo bi dodatnih 31 milion KM, pojasnio je ministar finansija Amel Kovačević. 

Direktor JU Dom zdravlja KS Mehmed Kulić kazao je da su određeni poslovi koji se neće prekidati za vrijeme štrajka zdravstvenih radnika.

„Imamo tačne odrednice kako će se odvijati zdravstvena zaštita i pružati zdravstvene usluge tokom trajanja štrajka. U sporazumu koji smo potpisali sa sindikatom imaju taksativno pobrojane oblasti u kojima se ne smije prekidati rad porodična djelatnost, stomatološka, fizijatrijsku, na hronična oboljenja, propisivanje lijekova u hroničnoj terapiji, na vakcinaciju, na sistematske preglede“, kazao je ranije Kulić. 

Zdravstvenim radnicima ponuđena je mogućnost da se pregovori nastave u martu 2020. godine, a da se potpiše kolektivni ugovor po sadašnjim uslovima. 

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo prim. dr. Edo Selimić najavio je da je Sindikat i dalje spreman za pregovore.

Predsjednik Sindikata kazao je da je kantonalna vlast povećala izdvajanje za zdravstvo i to na način da su iz budžeta od milijardu i 50 miliona maraka izdvojili samo deset miliona maraka.

Selimić je podsjetio i na to da kada je bio posljednji generalni štrajk rađeno 80 posto posla. Tvrdi da je za njihove zahtjeve dovoljno 29 miliona maraka, a ne 31 milion maraka kako tvrdi ministar finansija u Vladi KS Amel Kovačević.


(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.