11.9.2019. 8:44
0
Maketa AntiDayton pokreta u Historijskom muzeju: Sjećanje na dječaka Nermina Divovića koji je ubijen iz snajpera
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
AntiDayton pokret danas će u Historijskom muzeju u Sarajevu predati maketu koja će upotpuniti stalnu postavku "Opkoljeno Sarajevo" koja se nalazi u tom muzeju.

Maketa je prikaz zločina koji je počinjen 18. novembra 1994. godine kada je snajperskim hicem ubijen sedmogodišnji dječak Nermin Divović a njegova majka Dženana ranjena istim metkom. 

- S obzirom da se u navedenom muzeju nalazi džemper Nermina Divovića i da je AntiDayton pokret podigao spomen obilježje na mjestu gdje je ubijen dječak, na određeni način željeli smo upotpuniti taj dio postavke koja se nalazi u Historijskom muzeju - navode iz tog pokreta.   

Cilj te makete je da se očuva sjećanje na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva pa tako i na Nermina Divovića. 

To je prva maketa AntiDayton pokreta koja svjedoči o agresiji i genocidu u opkoljnom Sarajevu te u narednom periodu taj pokret ima namjeru uraditi još određen broj maketa koje će svjedočiti da se zločini nikada ne zaborave. 

Autor makete, uime AntiDayton pokreta, je Sani Ramadanović. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.