16.9.2019. 16:36
0
Počinje rekonstrukcija vrtića „Vjeverica“ na Alipašinom Polju, Semir Efendić poručio: Imali smo neuspjeli pokušaj s Vladom, odnosno Skupštinom KS
Općina Novi Grad u Sarajevu nastavlja rekonstrukciju devastiranog vrtića "Vjeverica" u naselju Alipašno Polje kako bi osigurala prostor za boravak najmlađih stanovnika, saopćeno je iz te općine.

Okvirni sporazum za rekonstrukciju vrtića u vrijednosti oko 1,9 miliona KM potpisali su danas načelnik Semir Efendić i Ibro Ahmetspahić, predstavnik konzorcija firmi Inggra d.o.o. i Klaus Lehman GMBH d.o.o., izabranih za izvođenje radova.

Time se stiču preduvjeti da počne prva faza rekonstrukcije - građevinski i zanatski radovi,  elektroinstalaterski, vodoinstalaterski i ostali unutrašnji radovi.

Za radove koji će se izvoditi u ovoj godini Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantonu Sarajevo, u čijoj je nadležnosti ova predškolska ustanova, iz budžeta za 2018. godinu izdvojeno je 280.000 KM, dok je Općina iz ovogodišnjeg budžeta osigurala 200.000 KM.

Općina je u proteklom periodu očistila i zatvorila objekat kako bi ga zaštitila od daljnje devastacije, nakon čega je urađena i sanacija krova i oštećenih konstruktivnih elemenata objekta, a u okviru tih radova, zamijenjene termoizolacija i hidroizolacija. 

"Vjeverica" je najveći devastirani objekat predškolskog obrazovanja u općini Novi Grad i jedino obdanište u naselju Alipašino Polje na čiju obnovu stanovnici desetljećima čekaju. Rad vrtića je izuzetno važan budući da je velika potreba za smještajnim kapacitetima za boravak najmlađih stanovnika ove lokalne zajednice.

Vrtić je u parkovskom dijelu naselja zaštićenom od automobila. Nakon rekonstrukcije, bit će ugodno mjesto za boravak mališana.

- Imali smo neuspjeli pokušaj s Vladom, odnosno Skupštinom Kantona Sarajevo, o zajedničkom finansiranju rekonstrukcije ovog objekta, koji je zaustavljen prije nekoliko godina na Skupštini KS-a. Bez obzira na to, a znajući da bi vjerovatno prošlo još deset-dvadeset godina da smo čekali da to uradi neko drugi, odlučili smo da krenemo u rekonstrukciju objekta u saradnji s Javnom ustanovom „Djeca Sarajeva“, u čijem je vlasništvu. U ranijem periodu uložili smo oko 250.000 KM u sanaciju krova, zamjenu hidroizolacije i zatvaranju objekta radi sprečavanja daljnjeg propadanja. Trenutno imamo osiguranih 480.000 KM za radove planirane za ovu godinu. Pored toga, u budžetu Kantona Sarajevo za 2019. planirano je 300.000 KM na stavkama koje vezanim za određena kreditna zaduženja. Ne znam da li će i kako će ta sredstva biti operativna s obzirom na to da imamo i situaciju da je kantonalna ministrica obrazovanja, nauke i mladih podnijela ostavku na tu funkciju. Međutim, mi ćemo ući u rekonstrukciju vrtića, a ukoliko bi u idućoj godini bilo osigurano dovoljno sredstava, vrtić „Vjeverica“ bi mogao biti završen u narednoj godini - izjavio je načelnik Efendić.

On očekuje da će nadležno kantonalno ministarstvo raspoloživi novac usmjeriti za dovršetak rekonstrukcije vrtića budući da su već krenuli s finansiranjem privatnih vrtića zbog nedostatka mjesta u javnoj ustanovi te da će rekonstrukcija ovog objekta taj problem znatno ublažiti. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.