16.9.2019. 20:30
0
Evropska unija i mladi influenseri promoviraju pomirenje i regionalnu saradnju
Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) domaćin je događaja za djecu i mlade ljude posvećenog promociji pomirenja i regionalne saradnje koji je održan u Brew Imperial Society u Sarajevu.

Događaj je organiziran u okviru projekta promocije pomirenja i regionalne saradnje među mladima kojeg EUSR provodi u saradnji s Inovacionim centrom Banja Luka i Balkan Tube Festivalom (BTF) iz Beograda.

Djeca i mladi su imali priliku da razgovaraju i druže se s mladim influenserima iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Šefica Pres-ureda EU u BiH Jamila Milović-Halilović je kazala Feni da već tri godine podržavaju Balkan Tube Fest i jutjubere.

- To su mladi ljudi u koje mi vjerujemo. Pokušavamo da njih, njihove roditelje što više upoznamo, informiramo i obrazujemo kada je riječ o onome što vreba kao opasnost na internetu, da djecu naučimo da oni koji im nisu stvarni prijatelji u životu, da ne mogu biti na facebooku, da ne prihvataju svakakve zahtjeve i da ono što jednom stave na online internetu ostaje zauvijek, da poštuju jedni druge, da ne šire nacionalizam, šovinizam, rasizam bilo kakve diskriminatorske želje, pretenzije itd. – navela je Milović-Halilović.           

Napomenula je da ovo rade treći put zaredom, te da je Balkan Tube Fest dolazio u BiH, u Sarajevo i Banja Luku.

Najavila je da je u septembru peti rođendan Balkan Tube Festa, te da zbog toga rade veliku kampanju na društvenim mrežama koja za cilj ima upravo to da djeca pokušaju da se odmaknu od narativa koji možda postoji u njihovim sredinama, školama, medijima itd.        

- Želimo da ih naučimo da koriste najnovije 'alate' za širenje empatije, razumijevanja, ljubavi  i poštenja. Mislim da im trebamo pružiti šansu da i oni kažu šta misle o nama, o regionu i o tome da svi zajedno trebamo dok smo mladi da razvijemo kritičko razmišljanje, da postavljamo pitanja, da se družimo, volimo i zabavljamo, a ne da putem straha ili predrasuda rješavamo neke nepoznanice u žvotu koje imamo - kazala je Milović-Halilović.

Direktorica Balkan Tube Festa iz Beograda Mirjana Vladisavljević najavila je peti rođendan ovog festivala koji, kako je kazala, kao i svih godina do sada Evropska unija iz BiH podržava.

- Zajedno krojimo jednu lijepu priču i jedan govor bez mržnje, jedan govor tolerancije, mira radosti i ljubavi. Svi se jako lijepo razumijemo - kazala je Vladisavljević.

Napomenula je da nove generacije dolaze, te da „neki novi klinci nastavljaju neki mnogo bolji put za cijeli region“.


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.