18.9.2019. 14:31
0
FUP upratio kompletnu telefonsku komunikaciju: Otkriveno ko je i kako pomogao Sejfoviću
Uoči i tokom bijega iz KPZ-a Miljacka Amel Sejfović je putem mobitela najviše kontaktirao sa Dževadom Hazićem, Elvirom Bašalićem, zvanim Žužu, i Mirzom Fazlićem. Ovo se danas u Kantonalnom sudu Sarajevo moglo čuti tokom izlaganja Samira Babića, vještaka telekomunikacija zaposlenog u FUP-u.
Babić je istakao da je najviše obrađivao Sejfovićev broj 063 069 426 koji se koristio od 21. avgusta do 3. septembra 2017. Sejfović je sa Hazićem ostvario 225 komunikacija od čega je on Hazića zvao 135 puta. Intenzivna komunikacija između Sejfovića i Hazića zabilježena je 2. i 3. septembra. Fazlića je zvao 2. septembra oko 22 časa.

Uoči bijega (2. septembra) putem baznih stanica (koje su detektovale blizinu njegovog mobitela) praćeno je Hazićevo kretanje, te je uočeno da se kretao od Sarajeva, preko Vogošće prema Zenici, i odatle na Koševo, ka Bjelavama i opet ka Vogošći, te se sumnja da je upravo on provjeravao trasu bijega i dojavljivao Sejfoviću kakvo je stanje.

Sejfović je pobjegao iz KPZ-a 3. septembra 2017. i u tom periodu najviše je komunicirao sa Bašalićem, inače mladićem njegove sestre Alme, a koji je organizovao i finansirao cijelu operaciju.

Sejfović je tada lociran na potezu Tušnica - Visoko. U tom periodu Žužu je kontaktirao Sanjina Borčaka, koji se sumnjiči da je bio zadužen za logistiku bjeguncu. Uoči bijega zabilježena je komunikacija između Hazića i optuženog Igora Buzova te je uočeno da su neke poruke bile kriptovane.

Hazić je Buzovu u porukama za nešto nudio pare, te molio ga da s motora skine plastiku.

Kada je advokatica Sabina Hota Ćatović rekla da nema dokaze koje je vještak prezentovao i da nije mogla otvoriti određene dokaze dobijene od Tužilaštva, sutkinja Elvira Begović joj je odgovorila da su advokati imali godinu dana da se pripreme i zatraže kako se otvara dobijeni materijal. Na to je advokatica odgovorila da nije dužna da zna kako se otvara materijal koji dobije od Tužilaštva.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.