19.9.2019. 8:19
1
Željana Zovko mogući izvjestilac za BiH umjesto Dan Prede, nekoliko dana prije slavila ratne zločine
Hrvatska europarlamentarka Željana Zovoko mogla bi zamijeniti Cristiana Dan Predu na mjestu izvestioca Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu.

Potvrđeno je to kasno u srijedu iz više izvora u Briselu.

HDZ-ova zastupnica u EP Željane Zovko došla je u centar skandala kada je nedavno na društvenoj mreži Facebook objavila: „HRHB dala je veliki doprinos u borbi za jednakost hrvatskog naroda u BiH uz očuvanje identiteta sva tri konstitutivna naroda te je tokom svog postojanja značajno doprinijela u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Prisjećamo se svih onih koji su svojom nesebičnom žrtvom pomogli u osnivanju Herceg-Bosne“, napisala je Zovko, između ostalog, što je izazvalo lavinu kritika u BiH ali i samoj Hrvatskoj, optužujući Zovko da slavi paradržavu čije je rukovodstvo kažnjeno pred Međunarodim sudom za ratne zločine.

 „Ta izjava je apsurdna, ako se imaju u vidu presude Haškog suda. I dok EU od političkih predstavnika BiH traži da prestanu s veličanjem ratnih zločinaca i njihovih projekata te da naprave nužne korake u procesu suočavanja s prošlošću, vidimo da se pojedini europski predstavnici u svojim istupima toga ne pridržavaju“, rekao je nedavno za Deutsche Welle koordinator Inicijative za monitoring europskih integracija BiH Rasim Ibrahimagić.

„Veličanje osoba osuđenih za ratne zločine je u suprotnosti s europskim vrijednostima i ne doprinosi ostvarivanju trajnog pomirenja u zemlji i regiji“, bio je stav Delegacije Evropske unije u BiH.

Novinar hrvatskog portala Index.hr Gordan Duhaček među prvima je u tekstu od 30. avgusta „HDZ-ova eurozastupnica slavi zločinački poduhvat" objavio  sporne postove Željane Zovko. 
Duhaček se pitao kako je to „legitimna HRHB“ dala veliki doprinos očuvanju identiteta sva tri konstitutivna naroda u BiH „kada su Srbi iz nje etnički očišćeni, dok su Bošnjake držali u logorima“.

„Zovko je zapravo objavila da ona slavi tvorevinu obilježenu etničkim čišćenjem, logorima za nehrvate i ratnim zločinima. To su te europske vrijednosti HDZ-a pod vodstvom Andreja Plenkovića, koji je Željanu Zovko opet stavio na listu ove stranke za Europski parlament“, ocijenio je Duhaček.


(Patria/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.