22.9.2019. 9:02
0
Od sutra mnogo ozbiljniji štrajk doktora u Kantonu Sarajevo, primat će se samo hitni slučajevi
Većina građana u Kantonu Sarajevo koji budu trebali zdravstvenu uslugu, od ponedjeljka je neće dobiti, jer će oko 3.000 članova Sindikata radnika u zdravstvu KS pooštriti generalni štrajk, koji traje od 2. septembra, prenosi danas Dnevni Avaz.

Piše: Haris Ahbabović

Tako od ponedjeljka hronični bolesnici neće dobiti terapiju, građani će gripu, prehladu, grlobolju liječiti sami, obustavlja se vakcinacija, djeci se neće propisivati opravdanja za izostanak iz škole, neće biti preoperativnih priprema pacijenata, prenosi Avaz. Primat će se samo hitni slučajevi, kao što su infarkt, edem pluća, krvarenja, lomovi, povrede glave i oka, moždani udar, teške alergije... Laboratoriji će raditi samo osnovne pretrage. Štrajk neće osjetiti djeca do 15 godina, šehidske porodice, RVI i civilne žrtve rata.

I do sada je, od početka štrajka, dio pacijenata vraćan kući. Tako su jednu pacijenticu (ime i prezime poznati redakciji Avaza) vratili iz Zavoda za zaštitu žena i materinstva uz riječi da će je primiti samo ako krvari i ima povrede.

No, to je, kažu u Sindikatu, u skladu sa sporazumom o poslovima koji se neće prekidati za vrijeme štrajka, koji su potpisali predsjednici Sindikata i direktori ustanova. Novi, rigorozniji sporazum bit će na snazi od ponedjeljka, piše Avaz.

Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, istakao je da su u proteklih 19 dana štrajka od sto posto pacijenata primili njih 80 posto te proširili obim usluga koje su davali.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.