2.10.2019. 15:33
0
"Bosnalijek" preventivno povukao lijekove koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin
Nakon što je Evropska agencija za lijekove (EMA) obavijestila sve proizvođače lijekova da postoji sumnja u neispravnost aktivne supstance ranitidin, koja sadrži N-nitrozodimetilamin (NDMA), koji može biti kancerogen, a koji se nalazi u lijekovima za želudac "ranitidin", "ranisan" i "ranobel", kontaktirali smo kompaniju "Bosnalijek", iz koje su saopćili:

"Bosnalijek", kao društveno odgovorna kompanija, koja u svom poslovanju prije svega vodi računa o zdravlju pacijenata, izvršila je preventivno povlačenje određenog broja serija gotovog lijeka s tržišta koji u svom sastavu sadrži aktivnu supstancu ranitidin proizvođača "Saraca Laboratories LTD", čiji je CEP suspendovan od EDQM-a. 

Kompanija je donijela ovakvu odluku iako Evropska agencija za lijekove (EMA) nije izdala nalog za povlačenje proizvoda s tržišta, ali je sve proizvođače lijekova obavijestila o saznanjima do kojih se došlo na nivou ove agencije i koracima koje je potrebno poduzeti u otklanjanju potencijalnog rizika.

Važno je napomenuti da je sporni proizvođač ranitidin supstance do 19. 9. 2019. bio nosilac certifikata CEP izdat od Evropskog direktorata za kvalitet lijekova kojim je bila potvrđena njegova usklađenost sa zahtjevima kvaliteta ovog krovnog tijela na nivou EU, prenosi Avaz. 

"Bosnalijek" generalno za većinu svojih sirovina ima alternativne dobavljače, a kako je riječ o izuzetno kvalitetnom i široko primjenjivom lijeku, nakon povlačenja spornih serija, kompanija je izvršila distribuciju lijeka s drugim proizvođačem aktivne supstance, koji ne sadrži spornu materiju, a čime je omogućeno nesmetano snabdijevanje naših pacijenata ovim lijekom, te podvlačimo da su svi naši proizvodi koji su trenutno dostupni u apotekama potpuno sigurni za upotrebu. 


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.