10.10.2019. 20:30
0
"Sramotno je što je Nobelov komitet prešao preko činjenice da je Handke opravdavao Slobodana Miloševića!"
Smatram skandaloznom i sramnom odluku Komiteta Kraljevske švedske akademije znanosti o dodjeli Nobelove nagrade književniku Peteru Handkeu, koji je u razdoblju 1992. - 1995. godine opravdavao ratne zločine u Bosni i Hercegovine i stajao u zaštitu njihovih izvršitelja, saopćio je Šefik Džaferović.

"Sramotno je da je  Nobelov komitet olako prešao preko činjenice da je Handke opravdavao i stajao u zaštitu Slobodana Miloševića i njegovih izvršitelja Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su pred UN-ovim Međunarodnim kaznenim tribunalom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za najteže ratne zločine, uključujući genocid. 
 
Godinama nakon završetka rata, Handke nije pokazao ni najmanji znak pokajanja niti je pružio izvinjenje žrtvama genocida, silovanja, logora i drugih zvjerskih zločina, već do danas negira istinu o genocidu u Srebrenici i tvrdi da su građani Sarajeva tijekom opsade inscenirali pokolje.
 
Dodjeljivanje Nobelove nagrade takvoj osobi predstavlja čin izravnog legitimiranja njegovog beščasnog intelektualnog i političkog angažmana, što nije dostojno nijedne institucije koja promovira civilizacijske vrijednosti, pa tako ni Kraljevske švedske akademije znanosti. Ovom sramotnom odlukom, Komitet je potpuno izgubio moralni kompas", naveo je dalje. 

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.