17.10.2019. 14:17
0
"Uslovi su užasavajući, nema ni vode, a ni struje. Kamp Vučjak treba zatvoriti"
Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izrazila je veliku zabrinutost zbog dešavanja u Bihaću gdje vlasti nastavljaju da smještaju migrante u već pretrpane migrantske kampove u Vučjaku, navodi se u saopćenju iz njenog ureda.

- Uslovi život u ovom kampu, koji se nalazi u blizini miniranog područja, već su užasavajući, nemaju tekuće vode ni struje, a higijenski uslovi su grozni. S obzirom da zima dolazi, situacija će samo postati gora - kazala je Mijatović.

Ona je pozvala vlasti u BiH da se hitno presele svi migranti koji se trenutno nalaze u Vučjaku u objekte sa odgovarajućim standardima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj kako bi izbjegli humanitarnu krizu i krizu u javnom zdravstvu.

Objasnila je da se kamp Vučjak nije ni trebao otvoriti i da se sada mora zatvoriti.

- Pozivam vlasti Bosne i Hercegovine da ispune svoje obaveze za upravljanje migracijama na način usklađen s ljudskim pravima i pruže potrebnu pomoć lokalnim vlastima koje se već duže vrijeme bave ovim pitanjem.

Situacija zaista nije nova. Prošlo je gotovo godinu i po dana od kada sam poslala pismo vlastima Bosne i Hercegovine u kojem ih pozivam da ulože napore kako bi poboljšali svoje postupanje s dolascima migranata. U to vrijeme je u Bihaću i Velikoj Kladuši bilo oko 300 migranata. Danas se procijenjeni broj kreće između 4000 i 6000 - kazala je Mijatović.

Zaključila je pozivom vlastima BiH da riješe ovo pitanje u saradnji s međunarodnim i nevladinim organizacijama koje djeluju na polju migracije. Krajnje je vrijeme da vlasti prema migrantima postupaju humano i u skladu sa standardima ljudskih prava.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.