24.10.2019. 16:29
0
"Interesi građana USK, TK i Sarajeva nisu u pravom planu. Sve bi to mogli biti okidači za eskalaciju"
Operativni štab za pitanja migracija na čijem je čelu ministar sigurnosti Dragan Mektić nije funkcionalan i čekalo se dvije godine na zaključak da se BiH ne može izboriti sa migrantskom krizom, mišljenja je Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije.

On je za Novinsku agenciju Patria kazao da gledamo poraz države kada je riječ o migrantima i odnosu prema migrantskoj krizi. 

„Operativni štab se pokazao kao neefikasan i smatram da je trebalo uključiti u njega više predstavnika vlasti i Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića i Milorada Dodika i druge kako bi se našao način za rješavanje ove krize. Improvizacija uzima sada svoj danak“, kaže Hadžović napominjući da u Operativnom štabu sjedi i osoba iz Hercegovačko-neretvanskog kantona čija je policija dugim cijevima spriječila prebacivanje migranata iz Sarajeva u Salakovac.

Na pitanje da li je u stalnom zasjedanju trebalo biti i Vijeće ministara BiH, Hadžović je odgovorio potvrdno. Podsjećamo da je na nekoliko sjednica trebalo biti razmatrano i pitanje ilegalnih migracija, ali na sjednice nije dolazio ministar Mektić. 

Hadžović se pita i zašto se nije promijenio sastav Operativnog štaba kada se pokazala njegova neefikasnost. 

„Interesi građana nisu u prvom planu i oni su najviše opterećeni. Takvi primjeri su u Unsko-sanskom kantonu, Tuzli, Bileći, Sarajevu. Sve bi to mogli biti okidači za eskalaciju kada govorimo o migrantskoj krizi“, kaže Hadžović.

Ističe da je evidentan sistemski nedostatak BiH, a to je nepostojanje Vijeća za nacionalnu sigurnost koje bi imalo sve nadležnosti da reaguje i pristupi rješavanju migrantske krize.  

Operativni štab za pitanja migracija čine predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Granične policije BiH, SIPA-e, Službe za poslove sa strancima BiH i predstavnici štabova sa nivoa entiteta i Brčko Distrikta BiH. 

Treba istaći i da je ministar sigurnosti Dragan Mektić tek nekoliko puta obišao područje Krajine, a da je u istom periodu puno češće u Sarajevo dolazio gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić koji je na vrijeme upozoravao na krizu koja sada prolazi USK. 

I dok se USK spominje kao žarište, očito se želi skrenuti pažnja sa istočne granice mahom u entitetu Republika Srpska gdje je i neuralgična tačka ulaska migranata u BiH iz Srbije. O smještajnim kapacitetima i prihvatnim centrima za migrante na području RS-a niko ne želi govoriti.  

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.