2.11.2019. 19:21
0
Zima sve bliže: Migranti bez smještaja država bez odgovora
Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić dostavio je Vladi Unsko-sanskog kantona novi prijedlog za smještaj migranata na području tog grada. Riječ je o lokaciji "Lipa" koja je u vlasništvu Grada Bihaća, a udaljena je 22 kilometra od grada.

Kako navodi u dopisu, ovu lokaciju su pogledali predstavnici IOM-a i UNHCR-a te su izradili elaborat i prezentaciju koju Grad nije dobio na uvid. Fazlić je u dopisu Vladi USK naveo da ukoliko lokacija Lipa bude uzeta u razmatranje potrebna je saglasnost Gradskog vijeća Bihaća. 

Kamp Vučjak u kojem borave migranti već nekoliko mjeseci ne ispunjava uslove humanog zbrinjavanja migranata, te je zatraženo zatvaranje kampa i pronalazak adekvatne lokacije. Tu bi trebali biti smješteni i migranti iz Bire. 

Zahtjev međunarodnih organizacija kojima se daju sredstva Evropske unije za upravljanje migracijama kao što je IOM zajedno sa UNHCR-om bio je da je riječ o vlasništvu lokalne zajednice ili kantona ili države. Privatni objekti i zemljište nisu prihvatljivi. 

Inače, smještaj migranata u Miralu i Biri koji su u privatnom vlasništvu osiguran je do 15. novembra nakon čega je njihova sudbina neizvjesna. 
 
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da je u BiH 6.000 migranata te da je potrebno osigurati njihov adekvatan smještaj. 

Teret migrantske krize najviše snosi Unsko-sanski kanton, odnosno Bihać i Velika Kladuša gdje je i najveći broj migranata zbog blizine Hrvatske odnosno Evropske unije. Pri pokušaju ulaska u Hrvatsku migranti su spriječeni u tome te se zadržavaju na području USK. Jedan dio migranata je i u Sarajevu i Tuzli. Prema informacijama koje se pojavljuju u medijima niko ne zna tačan broj migranata koji boravi u BiH. 

Sigurnosna situacija u USK je narušena, a za sada migrantskom krizom upravlja kantonalni MUP.

I dok iz EU pozivaju vlasti BiH na humano zbrinjavanje migranata i omogućavanje adekvatnog smještaja, političke stranke pozivaju EU na promjenu stava. 

„Glavni odbor SDA poziva Evropsku komisiju da se još snažnije i konkretnije uključi u rješavanje migrantske krize na tzv. “Balkanskoj ruti”. Pozivamo predstavnike Evropske komisije da hitno utječu na policiju i ostale sigurnosne snage R Hrvatske, kao članice EU, da prestanu u svom operativnom radu narušavati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i tako pogoršavati migrantsku krizu u BiH“, navode iz GO SDA. 

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvoreno je protiv smještaja migranata na područje Republike Srpske niti se takva opcija uopće i spominje iako je Vijeće ministara BiH dužno upravljati migrantskom krizom i donositi odluke. Najveći broj migranata upravo i uđe u BiH na istočnom dijelu granice sa Srbijom većinski na teritoriji bh. entiteta Republika Srpska. 

Dodik je za medije kazao da Vijeće ministara BiH Predsjedništvu nije dostavilo plan koji bi bio prihvatljiv i provodiv i koji bi vodio ka rješenje krize. 

„Mislim da se problem migranata primarno mora rješavati u EU, jer je EU otvorila južne granice na području Bugarske i Grčke, a zatvorila sjeverne. Ako zatvori sve granice, i migranti će ostajati na prostoru EU, koja mi djeluje kao generator ovog problema. Predlažem da i migranti i novac koji EU nudi ostalim državama za zbrinjavanje migranata, ostanu na prostoru EU. Migrantska kriza mi sve više liči na proces kolonizacije, koji smo imali na prostoru bivše Јugoslavije u prošlom vijeku, pa mi i migranti sve više djeluju kao kolonisti, koji nisu ovde samo u prolazu, već je neko planirao da oni ovdje i ostanu“, kazao je Dodik. 


(NAP/Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.