18.11.2019. 14:15
0
Komemoracija Mladenu Mariću: Novinar koji se borio protiv granicama u glavama
U zgradi RTV doma održana je komemoracija Mladenu Mariću, dugogodišnjem novinaru Federalne televizije koji je preminuo nakon kraće bolesti u subotu na KCUS-u. Od Marića su se oprostile brojne kolege koji su se prisjetili zajedničkih trenutaka i saradnje.

Urednik Informativnog programa Feferalne televizije Željko Tica kazao je da je teško pronaći riječi. 

"Neki dan sam spomenuo da je čekao 700. emisiju Paralela, nije je dočekao. Sjetit ću se jednog detalja kada se našao u ulozi koja nije njegova - u ulozi voditelja Dnevnika 2. Izbrisao je sve najave, što je mene začudilo, ali opet je na sebi svojstven način sve u jednoj rečenici najavio. Zbogom, Mladene", rekao je Tica.

Mirza Huskić, dugogodišnji urednik i ratni reporter BHT-a, kazao je da je Marićeva omiljena tema bila Bijela kuća. 

„Znam da bi on volio da nekako ostavimo tu vedriju uspomenu na njega. Da nastavimo dalje, da radimo dalje, to je nešto što bi trebalo da bude naš put. Neka je vječna slava našem Mladenu i da mu je laka ova naša bosanska zemlja"

Arijana Saračević-Helać, novinarka FTV-a koja je bila i bliska prijateljica sa Marićem kazala je da je njene sinove naučio sve zemlje i glavne gradove. 

„Naučio ih je da budu bez granica u glavama. Kada sam ga vidjela pričali smo o padu Berlinskog zida, rekao mi je da padaju građevine, ali zidovi u glavama ne", kazala je Saračević-Helać. 

Džemal Šabić, generalni direktor RTV FBIH, istaknuo je da je Mladen Marić bio prava zvijezda i poručio je da se ne smije zboraviti šta je sve uradio.  

Mladen Marić je rođen 1960. godine i gotovo je svoj cijeli radni vijek proveo je na FTV-u, odnosno na bivšoj TVSA, kasnije RTVBiH. Iako je godinama radio na različitim temama, njegov rad će ipak ostati obilježen po vanjskopolitičkoj emisiji "Paralele", u kojoj je, na sebi svojstven način, pružao informacije o najvažnijim dešavanjima u svijetu, ne libeći se da iznese i svoj stav o događajima, ljudima i pojavama. Marić je dobitnik brojnih priznanja, a jedno od njih je Novinar godine po izboru Uduženja novinara Bosne i Hercegovine u 2015. 

Mladen Marić sahranjen je danas na groblju Vlakovo.


(Patria/Admir Oručević)
 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.