20.11.2019. 13:59
3
Sabina Ćudić o Zavodu Pazarić: Nema sumnje da su ljudske nule!
Na današnjoj pres-konferenciji u Predstavničkom domu PFBiH zastupnica Sabina Ćudić prezentirala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece, u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Kazala je kako je objavljivanje zastrašujućeg materijala rezultat njenog ličnog očaja da javnost bude upoznata sa stravičnim zloupotrebana i mučenjem štićenika.

U svom obraćanju je željela podsjetiti na saopštenje Vlade FBiH od 17. oktobra ove godine gdje njihov stav glasi da potrebe korisnika Zavoda u Pazariću nisu ugrožene.

"Federalna vlada nije privatila navode prema kojima je korisnicama Zavoda u Pazariću ugroženo zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba", rečeno je.

Ćudić je istakla kako javnost želi da upozna sa situacijom koja se može nazvati modernim ropstvom u tom Zavodu.

VEZANE VIJESTI
Zastupnica objavila šokantne detalje o tretmanu štićenika u Pazariću FOTO+VIDEO
10:06 h
"U Zavodu je 149 uposlenih, od čega je 27 ekonomista, sa 47 bolesne djece a po noći ima jedna njegovateljica i vrlo često nestručna osoba. Djeca budu vezana i čak i sama pružaju ruke da im se vežu jer su navikla, a po čak 14 sati budu vezana. Mnoga djeca pored dodatnih psihičkih trauma imaju fizičke ozljede. Niz djece prima lijekove koji su zabranjeni za djecu do 12 godina. Ljekari koji im propisuju te lijekove nikada nisu ni susreli se sa ovom djecom", istakla je Ćudić.

"Važno je napomenuti da je Vlada FBiH upoznata sa ovim. Ja sam 15. novembra uputila zahtjev da se pod hitno razriješe dužnosti članovi i članice Upravnog i Nadzornog odbora koji su tu iz prošlog mandata kada su dokumentovane ove stravične zloupotrebe, među njima i uposlenici ove Vlade i nadležnog ministarstva", dodala je te istakla da odgovorno tvrdi da premijer i ova Vlada pored svih dokaza krije, štiti i dalje angažuje i od poreskog novca plaća počinioce ovih stvari u stranačke svrhe i zarad zaštite stranačkih interesa.

"Funkcionerima upućujem da nećemo prestati. Ovo nisu svi materijali koje posjedujem i nikakvo zastrašivanje nas neće zaustaviti. Upućujem Federalnoj vladi da zlostavljanje djece u Pazariću, ne da prestane sutra, za mjesec, već danas! Tražim hitno zaustavljanje zlostavljanja svih štićenika a posebno djece Zavoda. Tražim izradu kodeksa postupanja sa štićenicama, redovne nenajavljene inspekcijske posjete, izdvajanja hitnih sredstava za njegovatelje, imenovanje ljekarskog tima koji će izvršiti reviziju dijagnoza i redovan liječnički nadzor", navela je Ćudić.

Ponovila je zahtjev za hitnom smjenom članova i članica Upravnog i Nadzornog odbora koji su, kako je naglasila, svjedočili ovome u prošlom mandatu.

"Za 90 dana očekujem detaljan izvještaj Vlade prema Predstavničkom domu Federacije BiH o postignutim mjerama. Što se tiče odgovornosti, pored zakonske i političke odgovornosti ovih funkcionera koji ovo znaju i koji su koristili štićenike kao besplatnu radnu snagu u kampovima kakvi su možda nezapamćeni u najmračnijim momentima historije BiH. Pored toga što su neki politički faktori, nema sumnje da su ljudske nule", potcrtala je Ćudić.

Kazala je i da ima imena štićenika koji su vezani a da je materijal dokumentovan u posljednjih godinu dana.

"Nema opravdanja za ovu kadrovsku politiku. Da Zavod ima 27 ekonomista a da nema njegovatalje, logopeda... ovo je proizvod 30 godina upravljanja državom na ovaj način. To je jedna metastaza našeg političkog djelovanja koje je preferiralo zaštitu stranačkih kadrova naspram najranjivijih kategorija društva. Ako smo u stanju ovo uraditi bolesnoj dejci, štićenicima koji nisu ni verbalni, nemaju sindikate, onda je sasvim sigurno da smo spremni i na daleko neljudskija djela prema svim ostalim", naglasila je.

Ćudić je danas objavila ove fotografije a na njima se vidi kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje, prenosi N1.


(Admir Oručević)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.