5.12.2019. 12:29
0
Tegeltija bez rješenje za migrante, u ekspozeu kazao ono što svi znaju - treba novaca
Zoran Tegeltija, budući predsjedavajući Vijeća ministara u toku svog izlaganja govorio je i o migrantskoj krizi, ali nije ponudio nove modele rješavanja ove krize.

"Na migrantsku krizu vlasti nisu dale adekvatan odgovor. BiH je pokazala slabost, a migraciona politika je ključna nadležnost na nivou BiH. Povećan priliv migranata otkrio je brojne nedostatke - nepostojanje koordinacije na različitim nivoima vlasti.

Ovo je pitanje pogoršano nepostojanjem analize rizika. S obzirom na većinu problema jasno je da BiH ne može sama riješiti problem. Migranti ne posjeduju lična dokumenta, a uglavnom su muškarci od 35 godina ulaze ilegalno, a postoji bojazan da su sudionici rata.

Ulaze uglavnom iz Srbije. Sa sigurnošću mogu da kažem da samostalno niko ne može riješiti ovaj problem. Svi imamo ljudsku, profesionalnu i moralnu obavezu da zaštitimo građane. 

Pokušat ćemo poduzeti sljedeće:

Neophodno je dodatno materijalno opremanje GP i drugih agencija koje pružaju pomoć Graničnoj policiji.

Sredstva za ove namjene je potrebno osigurati iz Budžeta, ali I sa međunarodnim financijskim institucijama. Potrebno je osigurati novac za materijalne troškove za ljude na terenu. 
Neophodno je intenziviratii saradnju na regionalnom nivou. Od vitalnog značaja je zaštita istočne granice", kazao je Tegeltija.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.