5.12.2019. 16:15
0
Tegeltija sutra počinje konsultacije za imenovanje Vijeća ministara BiH: Stranke počinju da dostavljaju svoje kandidate
Nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imenovao Zorana Tegeltiju za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, on je danas u prvom obraćanju javnosti najavio da sutra i naredne sedmice planira obaviti konsultacije s političkim strankama o imenovanju ministara i zamjenika ministara.

Izrazio je nadu da će stranke dostaviti svoje kandidate na vrijeme kako bi se završile provjere te smatra da bi se trebao u dogledno vrijeme imenovati kompletan novi saziv Vijeća ministara BiH.

- Postoji dovoljno vremena da se ovaj posao završi do Nove godine, ali to na neki način otežava činjenica da nastupaju praznici. Prema datumima koji se u medijima spominju, a to su 18. i 23. decembar, kada bi trebale biti sjednice,  ja ću  biti spreman za njih - dodao je Tegeltija.

Kada su u pitanju imena novih ministara i zamjenika ministara, Tegeltija kaže da se unutar stranaka već znaju imena te je izrazio nadu da će mu imena kandidata na vrijeme i saopćiti, a on će ih onda saopćiti javnosti.

Kao i pred poslanicima i novinarima je ponovio da će dokument Program reformi biti okvir za saradnju sa Sjevernoatlantskim savezom (NATO) jer ga je nadležni organ (Predsjedništvo BiH) usvojio i on će ga   poslati u Brisel.

- Poštovat ću Ustav BiH i ustavne nadležnosti svih institucija, a u Ustavu BiH je definirana vrlo jasno pozicija Predsjedništva BiH i odnos između Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH. Dužni smo provoditi dokumente koji definiraju pitanje vanjske politike i odbrane, što je u nadležnosti Predsjedništva - zaključio je Tegeltija.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.