11.12.2019. 17:30
0
Nastavak suđenja Muhamedu Budimliću, optuženom za ubistvo advokatice Koričić
Suđenje Muhamedu Budimliću (1952.), optuženom za ubistvo bihaćke advokatice Jasmine Koričić, nastavljeno je danas u Vrhovnom sudu Federacije BiH izvođenjem dokaza, odnosno predočavanjem nalaza i mišljenja vještakinje/uposlenice Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja.

Budmlić se, osim za ubistvo postavljanjem improvizirane eksplozivne naprave na vrata ureda advokatice Koričić u februaru 2015. godine, tereti i za neovlaštenu nabavku i držanje opasnih tvari te izazivanje opće opasnosti.

Spomenuto vještačenje obavljeno je na temelju naredbe Vrhovnog suda FBiH od 28. augusta o.g., a predmet analize bio je 'sirovi materijal', pohranjen pod oznakom tajnosti.

Radi se o materijalu koji je dostavljen u laboratoriju radi identificiranja DNK profila i detektiranja određenih bioloških tragova, koji pripadaju optuženom i ubijenoj advokatici, odnosno utvrđivanja identiteta spornih i nespornih tragova, te interpretacije rezultata te analize.

Branitelj optuženog, advokat Hamdija Veladžić ponovno je zatražio da se odbrani dostavi tzv. sirovi materijal, koji je bio predmet vještačenja, uz konstataciju kako nije spreman pristupiti ispitivanju vještaka.

Budući da Federalno tužiteljstvo nije imalo primjedbi, Sud je nakon razmatranja spomenutog prijedloga odbrane, bez prisustva javnosti, odlučio da taj prijedlog odbije.

Sud je u tom kontekstu podsjetio da je upravo odbrana predložila vještačenje/analizu DNK tragova s mjesta događaja od Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Istovremeno, konstatirano da je odbrani dostavljen elektrostenogram, te da odbrana, na temelju predočenog nalaza, može angažirati stručnu osobu radi ispitivanja vještaka.  

Suđenje u tom predmetu pred Vijećem Vrhovnog suda BiH uslijedilo je nakon ukidanja dviju ranijih presuda Kantonalnog suda Bihać.

U prvostepenom postupku pred Kantonalnim sudom u Bihaću, Budimlić je osuđen na 31 godinu, a nakon ukidanja te presude i ponavljanja postupka bio je osuđen na 32 godine zatvora.

Optužnica Budimlića tereti "da je bio motiviran osvetom, jer je advokatica Koričić zastupala njegovu suprugu u brakorazvodnoj i drugim parnicama, u kojima je uspjela supruzi ishoditi korist, čak i kad je optuženi kuću prepisao na sestru da bi izbjegao podjelu bračne imovine“.

Optuženi Budimlić je, prema tužbenim navodima, kobnog 13. februara 2015. podmetnuo eksplozivnu napravu pred ulazna vrata ureda advokatice Koričić.

Uhapšen je 20-ak dana nakon toga na Graničnom prijelazu Izačić po potjernici MUP-a USK.

Nastavak suđenja u tom predmetu zakazan je za 9. januar naredne godine.



(FENA / Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.