26.12.2019. 14:20
0
Kasumović povukao iz rasprave prijedlog budžeta Zenice za 2020. godinu: Amandmani SDA i A-SDA su neozbiljni
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović povukao je sa dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća prijedlog budžeta tog grada za 2020. godinu, koji je sa akumuliranim suficitom bio projektovan na iznos od 65.205.880 KM.

Prihodi i primici budžeta su 58.905.880 KM, što je za oko dva posto više u odnosu na usvojeni nacrt, dok akumulirani suficit iznosi 6.300.000 KM.

Kasumović je svoju odluku o povlačenju tog dokumenta iz rasprave za ovu sjednicu opravdao nerealnim amandmanskim zahtjevima stranaka SDA i A-SDA, čije je amandmane nazvao "neozbiljnim“.

On je kazao da su na vrijeme amandmane na budžet predali samo Klub vijećnika SDP-a te nezavisni vijećnik Ekrem Tuka, dok su ostale stranke "predlaganjem takvih amandmana, u zadnji minut, pokazali bahatost i silu“.

Predsjednik Kluba A-SDA Mensud Keleštura i predsjednica Kluba SDA Emina Tufekčić napomenuli su da su njihovi amandmani samo rezultat dosadašnjih zaključaka i odluka Gradskog vijeća, a o čemu svjedoči i amandman kojim su tražili 2.000.000 KM za spas JKP "Zenicatrans-prevoz putnika“.

-Bez tog novca, to preduzeće ne može preživjeti i grad će ostati bez javnog prijevoza - kazao je Keleštura, koji je napomenuo da je pravo svake stranke i vijećnika da predloži amandmane.

On je najavio kako će organi stranke donijeti odluku kako će glasati u slučaju da na dnevni red uskoro dođe Odluka o privremenom finansiranju Grada Zenice za prva tri mjeseca naredne godine, jer, kako je kazao, za donošenje te odluke i nema potrebe, s obzirom da je "izrađen prijedlog budžet te da su na njega uloženi amandmani“.

-Stvoreni su svi preduvjeti da se budžet donese. Mislim da su i civilizacijski, demokratski, uostalom, i zakonska je obaveza gradonačelnika da isti stavi na dnevni red GV i da ga usvojimo - istakao je Keleštura.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.