2.1.2020. 10:29
0
Je li došao kraj zloupotrebi korištenja službenih vozila institucija BiH
Sredinom januara Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH razmatrat će inicijativu zastupnika Saše Magazinovića (SDP) kojom traži da se donese dopuna Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u Institucijama Bosne i Hercegovine tako da se propiše jasno označavanje službenih vozila naljepnicom ili na drugi odgovarajući način kako bi učesnicima u saobraćaju, kao i građanima, bilo jasno vidljivo da se radi o službenom vozilu i kojoj instituciji pripada, a sve u svrhu sprječavanja zloupotreba korištenja.

“Tragom sve češćih primjedbi građana, medijskim izvještajima o zloupotrebama službenih vozila, ali i informacijama iz samih institucija, nameće se potreba sprječavanja nepravilnosti u korištenju automobila u vlasništvu Institucija Bosne i Hercegovine. Čest je slučaj da uposlenici državnih institucija koriste ova vozila u privatne svrhe, u vrijeme godišnjih odmora, za porodične potrebe i sl.

Nerijetko se dešava i da se davanjem prava na korištenje službenog vozila „kupuje naklonost“ u okviru pojedinih institucija”, napomenuo je Magazinović.

Stoga, ističe u obrazloženju, je potrebno dopuniti Pravilnik na način da službena vozila Institucija BiH budu vidno i jasno označena kako bi učesnicima u saobraćaju, kao i građanima, bilo jasno vidljivo da se radi o službenom vozilu i kojoj instituciji pripada. Ova mjera ne zahtjeva značajna budžetska sredstva, a imala bi trenutni efekat.

“Osim sprječavanja zloupotreba, ovakva odluka Vijeća ministra BiH bi za cilj imala povećanje povjerenja građana, zaštitila bi se budžetska sredstva, te poslala poruka i svim drugim nivoima vlasti da se odluče na isti korak.

Vijeće ministara BiH bi sa sadržajem ovih dopuna, kao i izuzecima (npr. vozila Obavještajno-sigurnosne agencije, najviših državnih funkcionera i sl.) trebalo upoznati građane, te razmisliti i o načinu na koji se eventualne zloupotrebe mogu prijaviti, stoji u obrazloženju inicijative”, obrazložio je Magazinović.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.