17.1.2020. 16:12
0
Sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu odbio ponudu Vlade BPK Goražde: Generalni štrajk i brojne tužbe u najavi
Pregovarački timovi Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu nisu uspjeli postići dogovor o potpisivanju novog kolektivnog ugovora.

Sindikat je posljednju ponudu Vlade odbio kao neprihvatljivu, dok je pregovarači tim Vlade saopćio da je sindikat jednostrano prekinuo pregovore.

- Nije tačno da smo jednostrano prekinuli pregovore jer rok za njih je istekao 26. decembra prošle godine, ali mi smo kao znak dobre volje prihvatili iznenadni poziv vlade i došli na sastanak tokom ove sedmice. Bili smo obustavili i aktivnosti vezane za štrajk, smatrajući da nam imaju nešto konkretno ponuditi, s obzirom da od 1. septembra 2019. kada su počeli pregovori, nismo dobili nikad konkretnu ponudu. Sada nam je ponuđeno nešto što je mimo svih očekivanja tako da smo bili prinuđeni da odbijemo taj prijedlog - ističe predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Emir Baščelija.

Precizirao je da Sindikat traži povećanje koeficijenata za 0,4 dok je Vlada BPK-a ponudila povećanje od 0,1.

- U trenutku kada nije potpisan novi, poslodavci se vode odredbama kolektivnog ugovora koji je istekao, što je dodatni problem. Nažalost, Vlada smatra da može poštivati dio tog kolektivnog ugovora, a dio ne. U aneksu tog kolektivnog ugovora u članu 3. jasno stoji da u slučaju da dođe do naknadnog povećanja Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije BPK, ovaj sindikat dobija ista prava. Oni smatraju da je to potpisala prethodna Vlada i ne osjećaju obavezu prema tom kolektivnom ugovoru, što je za sindikat potpuno neprihvatljivo - ističe Baščelija.

Dodao je da je za ponedjeljak zakazan sastanak članova sindikata na kojem će se odlučiti o daljnjim koracima.  

- Nažalost generelni štrajk je jedna od opcija koja će se najvjerovatnije i desiti a pored toga ići će i tužbe. Na svaki poziv Vlade BPK za razgovore ćemo se odazvati jer tražimo poštivanje vladavine prava odnosno izjednačavanje prava sa ostalim sindikatima koji djeluju na ovom području - poručuju iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde.

Pregovarački tim Vlade BPK Goražde saopćio je da je nakon analize finansijske situacije zdravstvenih ustanova u skladu s mogućnostima ponuđeno potpisivanje Kolektivnog ugovora uz povećanje koeficijenata, za šta je potrebno izdvojiti dodatna finansijska sredstva na godišnjem nivou oko 200.000 KM. Uz to, u potpunosti je ispunjen i uslov na kojem je Sindikat insistirao, a to je obnavljanje opreme, za koju je Vlada BPK Goražde u 2019. godini izdvojila više od 200.000 KM.

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde nije prihvatio ponuđeno rješenje i ostaje kod zahtjeva za povećanje koeficijenata koje bi Zavod zdravstvenog osiguranja BPK teretilo na godišnjem nivou od 774.831KM, što pregovarački tim Vlade BPK Goražde nije mogao prihvatiti, već je ponudio da povećanje ide postepeno.

Po ocjeni tima Vlade BPK, pregovori su prekinuti jednostrano od Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu, jer nisu zadovoljni s ponuđenim prijedlogom.

- Vlada BPK Goražde nije u mogućnosti ispoštovati njihove zahtjeve. Svako povećanje koje iziskuje veća finansijska sredstva smanjilo bi kvalitet pružanja zdravstvenih usluga za stanovnike BPK Goražde te ugrozilo funkcionisanje Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde - poručili u iz Vlade BPK Goražde.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.