21.1.2020. 9:20
0
Dudaković i drugi: Od zarobljenika do savjetnika ministra
Ispitivanjem svjedoka državnog tužilaštva u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno je suđenje generalu Atifu Dudakoviću I drugima.

Prva je svjedočila Radojka Kovačević na čijem se ispitivanju nisu dugo zadržali, dok je drugi svjedok bio bivši pripadnik Vojske RS-a, koji je bio zatvoren s Dragom Zorićem u Bosanskom Petrovcu. Nakon završetka rata Zorić je ostao u Bihaću, a nedugo nakon toga postao i pomoćnik kantonalnog ministra za ekonomske poslove u Ministarstvu za industriju i rudarstvo. Svjedok se nije mogao sjetiti šta je Zorić radio poslije. 

Do 14. septembra 1995. godine Radojka Kovačević živjela je u selu Lastve, nadomak Bosanskom Petrovcu. Kaže da je selo napustila zajedno sa suprugom, a da joj je svekar ostao i da ga nikad nisu našli. Sin joj je za to vrijeme, kako kaže, bio u Banjoj Luci u redovnoj vojsci. 

"Kada smo trebali da krenemo, krenuli smo. To je bilo 14 septembra. Morali smo da krenemo, jer smo imali potjernicu od muslimana I morali smo da krećemo", govorila je u sudnici Kovačević

Drugi svjedok koji je govorio pred sudom BiH u ovom procesu bio je Mile Ribić, bivši pripadnik VRS-a. Govorio je o okolnostima tokom zarobljavanja u Bosanskom Petrovcu, kada su kopali leševe u Bosanskom Petrovcu i pored u mjestu Krnjeuša. 

"Na većini tih leševa je bila vojna odjeća i to su bili svi muškarci", govorio je Ribić

On je ovom prilikom govorio da je policija bila korektna prema njemu i svim ostalim zarobljenicima i da su čak imali kartice za kretanje po Bosanskom Petrovcu, ali kaže, nije bilo vrijeme za kretanje.

Svjedočenja Ribića o njegovom zatočeništvu ne tiče se ovog predmeta, tvrdi odbrana, naročito onaj dio koji se odnosi na policiju. Advokat Ifet Feraget tvrdi kako je zapisnik iz neke druge istrage.   
"Dakle svjedok je saslušan u nekoj drugoj istrazi i ako tužiteljica Mijović tvrdi da je to istraga koja je provedena u ovome predmetu. Nažalost mi još uvijek nismo dobili te materijale, pa ne mogu detaljno o tome govoriti. Ali predsjednica Vijeća je usvojila sve prigovore odbrane", objasnio je advokat

Prije dva mjeseca je advokat Feraget izvršio uvid u materijalne dokaze koji se nalaze u Tužilaštvu BiH. Tom prilikom je označio određene dokaze koje mu je Tužilaštvo trebalo proslijediti. Navodno se radi o obimnom materijalu. 

"Radi se o dvije obaveze Tužilaštva. Da utvrđuje činjenice i okolnosti koji ide u prilog optuženih i to Tužilaštvo ne radi nažalost i ako je to zakonska obaveza. Druga stvar je obaveza Tužilaštva da stavi na raspolaganje apsolutno sve dokaze. Odbrana cijeni kada će, hoće li... koristiti te dokaze", naveo je Feraget

Naredno ročište u predmetu Atif Dudaković i drugi zakazano je za treći februar. Osim generala Dudakovića, optuženo je još 11 pripadnika Armije Republike BiH kojih se sumnjiči za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela.


(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.