25.1.2020. 9:09
0
Hiljade učesnika na obilježavanju 78. godišnjice Igmanskog marša
Na Igmanu će danas biti održana velika međunarodna manifestacija antifašizma u povodu obilježavanja 78. godišnjice "Igmanskog marša". Prevoz s učesnicima u 9 sati kreće ispred Zemaljskog muzeja, sa kraćim zadržavanjem u Plandištu odakle je kolona Prve Proleterske krenula uz Igman.

U 10:30 delegacije polažu cvijeće na partizansko i šehidsko spomen obilježje na Brezovači. Uz predaju zastave Prve Proleterske brigade komandantu marša, kolona kreće prema Velikom Polju.

Delegacije će položiti cvijeće na šehidska mezarja na Igman. U 13 sati očekuje se dolazak marševske kolone kod centralnog spomenika Prve Proleterske brigade. Uz druženje i podsjećanje na Igmanski marš planiran je zajednički ručak na platou Velikog polja.

Kao i svake godine očekuje se da 78. godišnjici Igmanskog marša prisustvuje više desetina hiljada učesnika iz zemalja bivše Jugoslavije. 

U noći 27. januara 1942. godine marš je izvela Prva proleterska brigade u surovim zimskim uslovima na temperaturi od minus 32 stepena. Krajem januara 1942. godine, poslije okršaja na Pjenovcu i na Bijelim Vodama, Prva proleterska brigada se na Romaniji našla opkoljena jakim njemačko-ustaškim snagama, nakon čega je štab donio odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Cilj je bio proći pored Sarajeva, preko Igmana, prema oslobođenoj Foči. Podaci o broju učesnika marša su nepotpuni, a kreću se od 500 do 700 partizana.


(Patria/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.