29.1.2020. 18:51
0
Iako je zrak čist, na snazi ostaje epizoda "pripravnost" u svim zonama KS
Iako je zrak u Kantonu Sarajevo čist, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS predložilo je zadržavanje na snazi epizode "pripravnost" u svim zonama Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje ovaj plan.

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo zabilježen je značajan pad prosječnih dnevnih koncentracija čestičnih tvari u zraku - PM10, predviđenih za navedenu epizodu od 50 µg/m3 na svim mjernim mjestima.

U skladu s tim, prosječne dnevne vrijednosti izmjerene danas do 12 sati su iznosile: Vijećnica 8, Otoka 20, Ilidža 12 i Ilijaš 26 µg/m3.

Narednih nekoliko dana najavljeno je sunčano vrijeme, uz malu do umjerenu oblačnost, te slab vjetar južnog i jugozapadnog smjera. U isto vrijeme iz Federalnog hidrometerološkog zavoda procjenjuju da se u narednim danima očekuje i slaba temperaturna inverzija koja može doprinijeti porastu zagađujućih materija u zraku, zbog čega je ovo stručno tijelo zadržalo na snazi spomenutu epizodu.  
Također, podsjećaju da je neophodno nastaviti primjenjivati i sve mjere predviđene u okviru epizode "pripravnost".

U skladu s Planom interventnih mjera, Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.