1.2.2020. 13:30
0
"Samo u Srebrenici, reekshumacija je rađena nekoliko dana nakon kolektivne dženaze 11. jula"
Tokom protekle godine na području Bosne i Hercegovine izvršeno je 105 ekshumacija, a tom prilikom ekshumirani su 95 tijela i dva 'slučaja'.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe (INO) BiH Emza Fazlić je u razgovoru za Fenu kazala da su istražitelji Instituta izašli na teren 1.698 puta, ali da nisu svaki put našli ono što su tražili.

Podsjetila je da je tokom prošle godine pronađena masovna grobnica na Igmanu, iz koje su ekshumirani kompletni posmrtni ostaci 12 žrtava iz Donjih Hadžića.

Također, napomenula je da su na Hrtar gradu u Višegradu pronađeni posmrtni ostaci najmanje pet osoba, a u Derventi je ekshumirano najmanje sedam tijela.

Fazlić je kazala da je tokom prošle godine obavljen i veliki broj reekshumacija i  identifikacija.

- Imali smo 323 reekshumacije tokom kojih je reekshumirano 365 tijela. Samo u Srebrenici, reekshumacija je rađena nekoliko dana nakon kolektivne dženaze 11. jula, kada su u Memorijalnom centru u Potočarima ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve. Tom prilikom ponovno je otkopano 120 mezara kako bi se u njih dodali posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni - navela je Fazlić.

Podsjetila je da je u Vlasenici reekshumacija rađena u 56 slučajeva odmah nakon kolektivne dženaze, a u Zvorniku u 46 slučajeva.

Tokom prošle godine identificirane su 242 osobe.

- Porodice su se odlučile na konačnu identifikaciju, iako je DNK nalaz o njihovom identitetu stigao znatno ranije - navela je Fazlić.   

Po njenim riječima, ono što je od velikog značaja za Institut za nestale osobe BiH, jeste da je prošle godine objavljena Centralna evidencija nestalih osoba na web stranici Instituta.

Na Međunarodni dan nestalih,  30. augusta, objavljeno je više od 27.000 imena nestalih osoba čije su prijave o nestalosti verificirane.

- Proces verifikacija, prijave nestalih osoba, je u toku i samo prošle godine verificirano je 1.800 prijava. I dalje primamo prijave o nestalim osobama. Prošle godine smo imali 32 zahtjeva za traženje nestalih osoba – napomenula je Fazlić.

Podsjetila je da je tokom 2018. godine okončan proces revizije 12 mrtvačnica u BiH, odnosno svih posmrtnih ostataka koji nisu bili identificirani u tim mrtvačnicama.  Rezultat te revizije bio je da je dobiven 121 novi identitet, kao i skoro hiljadu reasocijacija.

- Međutim, i dalje imamo veliki broj neidentificiranih posmrtnih ostataka u mrtvačnicama širom BiH, njih oko 1.700. Upravo zbog toga, posumnjalo se da bi se moglo radit o pogrešnim identifikacijama koje su rađene klasičnom metodom, kada se žrtva identificirala metodom prepoznavanja ličnih predmeta, odjeće koja je pronađena uz nju i na slične načine. Zato se pristupilo provjeri tih klasičnih identifikacija i prikupljanju novih uzoraka krvi članova porodica takvih slučajeva, kako bi se provjerilo da li su te identifikacije tačne – kazala je Fazlić.

Dodala je da je do sada prikupljeno oko 1.000 takvih uzoraka, a utvrđeno je da je došlo do pogrešne identifikacije u 40 slučajeva.

- Proces prikupljanja uzoraka krvi i tih provjera klasične identifikacije se nastavlja. Apelujemo na porodice koje su svoje najmilije identificirale putem prepoznavanja da daju krv kako bi se te identifikacije provjerile – istaknula je Fazlić.

Podsjetila je da, kada je u pitanju potraga za nestalim osobama, INO BiH traga za 7.200 nestalih osoba.  

- Ovaj proces je znatno otežan zbog manjka kvalitetnih, tačnih informacija o lokacijama grobnica. Otežavajući faktor jeste protok vremena. Međutim, činjenica je da se te infirmacije uporno skirvaju. Oni koji znaju ne žele da govore o tome. Nisu nam dostupne ni arhive u kojima se nalaze informacije koje bi nam možda pomogle da konačno dođemo do nekih lokacija masovnih grobnica – kaže Fazlić.

Ističe kako je potrebno otvoriti sve te arhive, te apelirati na one koji to znaju da konačno progovore i tako olakšaju svoju savjest i pomognu žrtvama da nađu svoj konačni smiraj, kao i njihovim porodicama da nađu mir.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.