5.2.2020. 21:07
0
Mektić: Preskupo koštamo građane, predlažem da vratimo poslanički paušal
Bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je za N1 govorio o primanjima političara, te kazao da bi se prvi odrekao poslaničkog paušala i pozvao kolege političare da se odreknu tih primanja.

"Naravno, jučer sam govorio da je besmislena sjednica, da je onakva kakva je jučer bila da nema smisla. Raspravljamo o trivijalnim stvarima, bezveznim stvarima, imenujemo predstavnika u neke razne Komisije. Ja sam u dvije Komisije, obavezne. Rekao sam da mi moramo poštovati u Parlamentu da se bavimo pitanjima građana", kazao je Mektić.

Istakao je da političari "preskupo koštaju građane".

"Mi preskupo koštamo građane ove države. Plata poslanika je oko 7.000 KM i mi se sastanemo i primamo informacije. Evo ocijenite vi i neka kažu građani, je li to besmisleno. Jučer smo raspravljali o informacijama iz 2017. godine", smatra Mektić.

"Ja sam mogao da se opredijelim ili za platu ministra ili poslanika. Pošto sam ja svakodnevno radio u ministarstvu ja sam se opredijelio za ministarsku platu koja je manja od poslaničke. Skoro mi legne nekakav iznos para na račun, kažu mi to je paušal. Kakav paušal kad nisam bio na Parlamentu?", dodao je.

Kazao je da predlaže da se poslanički paušal vrati u budžet.

"Što se mene tiče, evo ja predlažem da se poslanički paušal vrati. Prvi bih vratio, dobrovoljno. Nismo dolazili na Parlament, imali smo samo dvije bezvezne sjednice i treba donijeti odluku da se svima vrati poslanički paušal. Evo ja mogu obećati sad ovdje i gledaocima da ću ja na sljedećoj sjednici 24. februara predložiti odluku da se taj novac vrati nazad u budžet preko trezora", kazao je Mektić.

Govorio je i o održanoj sjednici Komisije za odbranu i bezbjednost.

"Nametnuli ste jako bitnu temu. Ja sam član Komisije za odbranu i bezbjednost i danas smo imali sjednicu i na dnevnom redu da usvojimo plan i program rada. Sve demagoške faze moramo proći, posjetiti Šesti pješadijski puk, SIPA-u, GP BiH. To nije dobilo moju podršku i kažem im 'Znate li vi da je Predsjedništvo usvojilo u novembru ANP gdje je ogromne obaveze preuzela BiH u smislu reformi i usaglašavanja pravnog okvira sa standardima NATO-a'. Kažem im hajde da u ovaj plan Komisije da se bavimo reformama koje je usvojilo Predsjedništvo i poslalo u Brisel. Ili je Dodik mislio da prevari NATO pa potpisao ANP da se dočepa vlasti. Pa šta ćemo mi raditi u Parlamentu ako se nećemo baviti reformama".

Povodom ročišta koje je najavljeno za sutra u slučaju protiv njega, kazao je:

"Ako ste primjetili da je TI tražio da se dostavi moja optužnica, vidjećemo šta će Sud BiH reći. To je jer Tužilaštvo pokušava i misli da može sakriti svu glupost iz te optužnice. To je glupa optužnica. Mom unuku od osam godina je jasno kad sam mu objašnjavao. To su sredstva EU, nisu budžetska", kazao je, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.