8.2.2020. 12:14
0
Veoma nezdrav zrak u Sarajevu, Ilijašu i Visokom
Zagađenost zraka jutros je povećana u pojedinim gradovima u Federaciji BiH, a najlošija situacija je u Sarajevu, Ilijašu i Visokom gdje je kvalitet zraka ocijenjen kao veoma nezdrav.

Mjerenja u 8.00 časova pokazala su da je indeks kvaliteta zraka u Visokom iznosio 288, u Ilijašu 274, a u Sarajevu 222, objavljeno je na internet stranici "Zrak.ekoakcija".

Ovakva zagađenost ukazuje na to da je kod lica s respiratornim oboljenjima, poput astme, moguće značajno pojačanje simptoma i intenziteta bolesti, ali i povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva, javlja Srna.

Preporučuje se da oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji izbjegavaju bilo kakve aktivnosti dok su napolju, a ostalima da izbjegavaju produžena ili veća naprezanja tokom boravka na otvorenom.

Nezdrav zrak zabilježen je i u Tuzli gdje je indeks zagađenja 195, u Zenici 194, u Živinicama 172, u Jajcu 160 i u Lukavcu 152.

Zagađenost ovog nivoa ukazuje na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod lica s bolestima srca i disajnih organa, poput astme, dok bi svi ostali mogli početi osjećati negativan uticaj zagađenja na zdravlje.

Vrijednost indeksa kvaliteta zraka od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 je opasan po zdravlje, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.