10.2.2020. 13:15
0
Milomir Savčić: Nisam kriv za učešće u genocidu u Srebrenici
Predsjednik Boračke organizacije RS-a Milomir Savčić danas se pred Sudom BiH izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice za koje ga tereti Tužilaštvo BiH, a to je saučešće u procesu izvršenja genocida u Srebrenici u julu 1995. godine..

"Optužnica je potpuno izmišljena, ne osjećam se krivim i nisam kriv za šta me optužuju", rekao je Savčić.

Savčićev advokat, Miodrag Stojanović, rekao je danas da ima nezvaničnu informaciju da će general moći obavljati funkciju predsjednika Boračke organizacije RS.

"Nisam zvanično dobio taj dokument, ali nezvanično mogu potvrditi da taj dio zabrana neće važiti za generala", rekao je Stojanović.

Što se tiče same optužnice i odbrana i Tužilaštvo će najveću borbu, kako je rekao, voditi oko subjektivnog odnosa kada su u pitanju događaji od 13, 14. i 15. jula u Srebrenici, i da li je bilo plana da VRS uđe u Srebrenicu.

"Nadam se da ćemo moći koristiti dokumenta britanske obavještajne službe koji se ovih dana spominju u medijima, a koji kažu da nije bilo plana da se uđe u Srebrenicu. Ono što je neosporno je činjenica, a mislim da to i Tužilaštvo zna da general Savčić u tom periodu nije bio tu nego na drugoj strani ratišta u borbi", rekao je Stojanović.

Sud BiH je 24. januara potvrdio optužnicu prema kojoj se Savčić tereti da je počinio krivično djelo genocid.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.