12.2.2020. 11:43
1
"SDA ide na mene nakon Konakovića i Forte. U Zenicatrans ne dam sredstva iz razloga jer ih je pokrala SDA"
Gost Novog dana bio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je u programu N1 kazao kako je cijela situacija oko budžeta tog grada ustvari "rana predizborna kampanja SDA".

"SDA sistemski ide na mene nakon Forte i Konakovića", poručio je Kasumović za N1 komentarišući napise kako je Zenica blokirana zbog neusvajanja budžeta.

"Vladajuća koalicija na čelu s SDA već tri godine i tri mjeseca od Zenice pravi grad slučaj. Oni su ove godine veoma rano krenuli u izbornu kampanju. Građani Zenice i čitave Bosne trebaju znati da je dogovor u SDA-u da poslije vlade Forte i Konakovića, jedini problem je Fuad Kasumović, koji ima veliku podršku u čitavoj srednjoj Bosni i oni sistemski idu na mene", naglasio je Kasumović.

"Što se tiče budžeta, postoji zakon i budžetski kalendar o tome kad se šta treba dostaviti. Gradska uprava je sve na vrijeme dostavila i nema nikakvog problema, međutim, pošto smo mi u medijskoj blokadi, ja samo preko društvenih mreža mogu građanima pojasniti šta je u pitanju. Ako se do 31. 12. tekuće godine ne usvoji budžet, Gradsko vijeće usvaja privremeno finansiranje da život teče, međutim oni to neće. Građani Zenice znaju da Zenica nikad nije bolje stajala - u bilo kojem smislu - privrednom, kulturnom, finansijskom, nema problema osim što oni oni prave probleme predizborne koristeći novac građana ove države, kupujući medije, portale, a najteže građanima i meni padaju javni servisi ove države. Ja ću pozvati građane Zenice da ne plaćaju to što ne moraju plaćati ako se ovo brzo ne promijeni", naveo je Kasumović za N1.

Nakon toga je gradonačelnika Zenica voditeljica Novog dana Ivana Crnogorac upitala da li to on poziva ljude da svjesno krše zakon, na šta je odgovorio kako "taj zakon ne postoji".

"Ni u Grudama ni u Posušju ne plaćaju jer je zakonski neriješeno. HDZ je napravio svoju televiziju, ako i SDA hoće da ima svoju, neka je napravi, ali ovo su javni servisi svih građana. Ljudi koji ih vode su visoki funkcioneri u strankama. Javno ću reći da je jedan od njih i Harun Bošnjak koji vodi BHT1, on je visokopozicioniran, ne na listama, to građani Zenice znaju. Tako isto i Federalna televizija. Pitajte građane - nikad bolje grad nije stajao - to je njima problem i zato su krenuli u ranu predizbornu kampanju", kazao je.

"Vodio sam razne budžete i tu sam najjači. Postoji budžetski kalendar. Ja sam do sada tri puta dostavljao Gradskom vijeću. Dva puta ih pozivao da se dogovorimo. Oni traže, to je najveća bit, da grad i dalje finansira kantonalne projekte i da grad 15 miliona treba da da za sanaciju Zenicatransa. Želim da građani Zenice i ostali znaju: grad sam preuzeo po Zakonu o vanjskom zaduženju i dugu maksimalno zadužen 64 miliona.

Za tri godine sam preko 20 miliona dugova vratio, povećao budžet za 20 miliona, i pitanje je gdje su do sad ta sredstva išla. I u tome je problem. Ja sam ispoštovao zakon tri puta, a oni kažu kako nemaju većinu na Vijeću i nisu ga htjeli usvojiti, prema tome, oni strašno puno novaca građana troše u medijsku propagandu. Molim vas, je li neko misli u ovoj državi da jedan Fuad Kasumović, jedan čovjek sam, može toliko problema SDA-u napraviti, da me ne bi do sada zatvorili. Sva procedura je ispoštovana i od 31.12. mora biti privremeno finansiranje", istakao je Kasumović za N1 te rekao kako je jedini odgovoran za budžet gradonačelnik.

Rekao je kako je razlog toga što ne želi dati novac za Zenicatrans taj što zeničkim parama hoće da finansiraju druge gradove.

"Ja sam odgojen tako da prvo trebam srediti svoju avliju pa ću druge pomagati. Bivša vlast zadužila je građane za 50 miliona, ja to sad vraćam. Pogledajte naše puteve - jel' neko misli da ja trebam graditi Kakanj ili Tešanj a ne riješiti svoj grad? To je moja odluka. Apsolutno u Zenicatrans ne dam sredstva iz razloga jer je pokrala SDA, ušla u njihov sindikat da 31.12. blokiraju grad i sve vrijeme su lagali kako nemaju goriva da bi što više problema napravili, da bi napravili grad slučaj, no moja Gradska uprava je veoma pismena. Ako je svrha da mi građani imaju dobre autobuse i redovan prijevoz, zbog čega bih ja 15 miliona građana bacao pare tamo. 

Nudio sam i više neću nuditi - da najjača svjetska kuća uđe, da napravi sanaciju tog preduzeća, da kaže koliko može ostati ljudi, oni neće, to je ozbiljan kriminal. Pozivan nadležne institucije da tamo odu. Tamo i djeca trebaju učiti kako se krade", naglasio je gradonačelnik Zenice za N1.

(Patria / N1)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.