13.2.2020. 9:22
1
Pismo premijeru Kanade Trudeau: Dodik se mora konačno zaustaviti i sankcionisati
Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade uputio je pismo premijeru Kanade Justin Trudeau povom odluke predstavnika bh. entiteta RS da će bojkotovati državne organe BiH.

"Višegodišnja antibosanska, antievropska i anticivilizacijska, pa samim tim i antikanadska kampanja Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, se mora konačno zaustaviti i sankcionisati. U ime Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada, tražimo da Kanada sankcioniše i zaustavi Milorada Dodika, glavnog generatora destrukcije države Bosne i Hercegovine, kao i njegove saveznike iz pozicije i opozicije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, koji kontinuirano proizvode strah, mržnju i nesigurnost. Svojim antidržavnim djelovanjem blokiraju bosanskohercegovačke, evropske i NATO integracije.

Napad člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na Ustavni sud Bosne i Hercegovine zbog odluke ovog suda da je isključiva nadležnost Bosne i Hercegovine u reguliranju pitanja državne imovine  je suprotno temeljnim i univerzalnim ljudskim pravima i slobodama i vrijednostima ljudskog dostojanstva, te zaslužuje svaku osudu. Suštinski je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svakog građanina Bosne i Hercegovine odluka pozicije i opozicije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska o blokadi državnih institucija. Antidržavni potez pozicije i opozicije u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska  je bez presedana u funkcioniraju pravnih i demokratskih država. Nepoštivanje vladavine prava, nepoštivanje odluka Ustavnog suda, je opsano kršenje evropskih i kanadskih vrijednosti i pravnog naslijeđa, što opasno  produbljuje krizu u Bosni i Hercegovini, što je kontinuirani cilj pozicije i opozicije u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Radi se o najopasnijoj praksi od završetka oružanog djela agresije i genocida kojom se ugrožava stabilnosti države Bosne i Hercegovine, njen suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet. Ugrožena je i stabilnost regije i Evrope i ponižene sve dosadašnje aktivnosti Kanade u vezi bolje budućnosti Bosne i Hercegovine. Mlade generacije koje nemaju vlastito iskustvo vremena agresije i genocida mogu biti žrtve kontinuiranog antibosanskog djelovanja bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. To se odlučnom akcijom mora sprijećiti.

Imajući u vidi navedeno pozivamo Vas da konkretnim i odlučnim mjerama odgovorite na ove ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, ali i regiji. Pozivamo Kanadu da kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini zatraži od svih članica da se hitno oglase po pitanju ovih opasnih, prijetnji državi Bosni i Hercegovini.

Kanada kao jedna od lidera u svijetu u oblasti ljudskih prava i sloboda i kao država koja je ranije zatražila od svih političkih subjekata u Bosni i Hercegovini da poštuje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ima povijesnu dužnost da se upotrebom svih demokratskih sredstava suprostavi ugrožavanju države Bosne i Hercegovine", navodi se u pismu.


(Patria)

RSDodik
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.