14.2.2020. 8:29
0
Mogu li delegati Zakon o OSA-i uskladiti s odlukom Ustavnog suda BiH
Zahtjev Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH po hitnom postupku od 4. 5. 2018 naći će se danas pred delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. No, pitanje je hoće li danas biti usvojena bilo kakva odluka ako izabrani predstavnici iz RS-a ne budu glasali, odnosno ako ispoštuju odluku Milorada Dodika i vlasti RS-a.

Ovo je stara priča, ali nije bilo volje niti većine za njenim rješavanjem u prošlom mandatu. Naime, nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odredbe Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), koje se odnose na tajno prikupljanje podataka, za koje je potrebno sudsko ovlaštenje, proglasio neustvanim, izmjene tog zakona trebali su usvojiti poslanici u Parlamentu BiH. Cijela priča stoji već dvije godine

I ranije je Vijeće ministara BiH zatražilo da se te izmjene razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku imajući u vidu činjenicu da Ustavni sud postojeće odredbe Zakona može staviti van snage, zbog čega bi mogao nastupiti pravni vakuum. No, to se nikada nije desilo.

Ustavni sud reagirao je po apelaciji dopredsjedavajuće Predstavničkog doma Borjane Krišto, a novi zakon propisuje da nalog za prisluškivanje mora sadržavati vrstu komunikacije koja se namjerava prisluškivati, vrstu informacija, evidencija, dokumenata koji se moraju prikupiti, te ovlaštenja koja će se primijeniti u te svrhe.

Nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženjem mjera. Na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora OSA-e sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci.

Ustavni sud BiH 2017. godine prihvatio je apelaciju Krišto i proglasio neustavnim tri odredbe člana 78. Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji.


(Patria)

ZakonOSA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.