21.2.2020. 10:08
0
Hoće li Skupština Aluminija odlučivati o davanju u zakup imovine
Predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić sazvao je za danas u 12 sati Skupštinu dioničkog društva Aluminij d.d. Mostar.

Sjednica će biti održana u Upravnoj zgradu Društva.

Na predloženom dnevnom redu je utvrđivanje kvoruma za odlučivanje, izbor radnih tijela Skupštine: predsjednika, dva ovjeritelja zapisnika Skupštine, donošenje odluke o zaključenju ugovora o zakupu dijela imovine društva Aluminij d.d. Mostar sa društvom M.T. Abraham Group S.A, saopćeno je na web stranici Aluminija. 

Zanimljivo je da je posljednja tačka o zaključenju ugovora o zakupu Alumijineve imovine s Abraham Groupom stavljena na dnevni red iako je Vlada Federacije BiH na sjednici u četvrtak jasno rekla da odbija takav prijedlog. 

“Vlada Federacije razmatrala je informacije o Aluminiju Mostar, te je premijer Fadil Novalić bio ovlašten da uputi odgovor Abraham grupaciji o neprihvatanju i razlozima neprihvatanja ponude za zakup mostarske kompanije. Vlada niti može davati u najam, niti naplaćivati zakupninu dioničkog društva, niti preuzimati bilo kakve dugove i njihovu otplatu. Nadalje, u skladu s predloženim iznosom zakupnine, za otplatu dugova bilo bi potrebno 450 – 1.000 godina. Vlada FBiH ne može dati Aluminij Industries d.o.o. 'ekskluzivno pravo kupiti čitavu tvornicu, njezinu mehanizaciju, ime brenda, zemlju i svako drugo intelektualno vlasništvo tijekom prvih 55 godina od razdoblja zakupa na 30 godina'", saopćila je Vlada FBiH.

Postoji pak mogućnost da mali dioničari, koji su vlasnici 44 posto dionica u Aluminiju i Vlada Hrvatske (vlasnik 12 posto dionica) preglasaju Vladu FBiH.

Očito je da određene struje u i oko Aluminija na svaki način pokušavaju 'završiti' posao s Abraham Group, a hoće li zbog toga krenuti kontra Vlade FBiH koja je novac građana ulagala u posrnulog giganta, ostaje da se vidi.


(Patria)

Aluminij
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.